Београд

Учешће Општине Пландиште на Скупштини Сталне конференције градова и општина

ЕВРОПСКА БУДУЋНОСТ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

• Општина Пландиште потписала је један меморандум и једну повељу
• На 46. Скупштини СКГО присуствовали су представници 24 града и општине

Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина Србије одржала је, 29. новембра, своју  46. Скупштину, која је организована уз помоћ програма “Подршка локалним самоуправама на путу ка ЕУ – Друга фаза”, а који финансира Влада Шведске.

Овом седницом  обележен је и значајан јубилеј – 65 година постојања и рада СКГО на унапређењу услова за боље функционисање локалне самоуправе и квалитетнији живот грађана у свим градовима и општинама Србије.

Тема  скупштине СКГО била  је: „Европска будућност локалне самоуправе“ с обзиром да ће ове и наредне године представници градова и општина у Србији морати интензивно да размишљају о својим активностима у процесу приступања Србије Европској унији и перспективи локалне самоуправе наредних година.

На заседању ове, 46. по реду,  Скупштине СКГО разматране су кључне теме : Приступање Србије Европској унији и улога локалне самоуправе, Процес проширења ЕУ и перспектива локалних власти Европе и Припреме локалне самоуправе у Србији за приступање Европској унији.

Овом приликом представници 24 града и општине потписали су  меморандуме о сарадњи са СКГО у циљу имплементације пакета подршке у три области: за унапређење административне ефикасности и делотворности на локалном нивоу, унапређења грађанског учешћа и транспарентности на локалном нивоу и за унапређења антикорупцијских политика на локалном нивоу.

За општину Пландиште, Меморандум за  унапређење антикорупцијских политика на локалном нивоу потписао је Горан Доневски, заменик председника општине, док је Повељу градова и општина о енергетској ефикасности, ”Енергетски свесни и ефикасни”, у име Општине Пландиште потписао Ендре Сабо, председник Скупштине општине Пландиште.

У раду седнице су учествовали и Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције,  Сем Фабрици, амбасадор, шеф Делегације Европске уније у Србији,  Јан Лундин, амбасадор Шведске у Републици Србији и остали званичници СКГО.

(Према: Општински портал)

Пројекат “Пландиште јуче и данас – оно што остаје”  суфинансиран је из буџета Општине Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.