ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ... отварање изложбе пропратио је велики број посетилаца

Панчево

У Народном музеју отворена изложба Мирољуба Микија Кршанина

ОД ОТПАДА – УМЕТНИЧКО ДЕЛО!

Моја је жеља да докажем да се од индустријског отпада могу добити уметничка дела и могу рећи да сам задовољан ехом који долази од других људи и уметника – истакао је Мирољуб Кршанин, на отварању ове јединствене изложбе

 

  Синоћ је, пред већим бројем посетилаца, у Народном музеју у Панчеву, отворена изложба познатог панчевачког привредника и уметника Мирољуба Микија Кршанина, под називом „Waste resources in Creative Art“.

  Како само име изложбе каже („Индустријски отпад у кративној уметности“), посетиоци могу видети серију слика и скулптура које су резултат Кршаниновог интересовања за интервенционистички потенцијал уметности као снажног и директног протеста против еколошког загађења, рехабилитацијом индустријског отпада кроз уметничке креације. Како је сам аутор пред препуном салом посетилаца рекао, у својој компанији је био задужен за заштиту животне средине и посматрајући отпад добијен индустријским процесом, у њиховим најразличитијим облицима, препознао је облике који, уз малу уметничку дораду, могу представљати уметничко дело.

ИЗУЗЕТАН У СВЕМУ… Мирољуб Мики Кршанин (у средини)

  – То ме је заинтересовало па смо све те спонтано добијене форме, уз уметничку обраду у којој смо користили различите машине моје компаније, добили нову, меку уметничку форму која има своју поетику. Тако се резвила ова прича, наравно, уз коментаре и критике мојих сарадника и пријатеља уметника. Моја је жеља да докажем да се од индустријског отпада могу добити уметничка дела и могу рећи да сам задовољан ехом који долази од других људи и уметника. Захвалност дугујем многим сликарима и уметницима који су ми помагали и давали инспирацију и ту не могу а да не поменем мог пријатеља, нашег познатог сликара Милоша Шобајића, који ми је давао ветар у леђа, инспирисао ме и натерао да верујем у себе као и Драгослава Хусара, панчевачког уметника о коме ће се тек причати – рекао је овом приликом Мирољуб Кршанин, о чијем је раду говорио и директор панчевачког музеја Мирослав Бирцлин. Изложбу је званично отворио редитељ Владимир Валешински.

  Иначе, Мирољуб Мики Кршанин је успешан панчевачки привредник, чија компанија данас ради у преко од 60 земаља света, а који се, поред тог посла, паралелно бавио и уметношћу, последњих година интензивније. До сада је учествовао на неколико самосталних и групних изложби а публици се представио и серијом својих путописних фотографија кроз изложбу „Монголија, раширених руку“.

И   још нешто, опет, изузетно, Мирољуб Кршанин своје слике и скулптуре никад не продаје, може само да их донира у хуманитарне сврхе, што и ради, врло често.

                                                                                         (Старт 013)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево