СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ... Маја Ћирић, Марија Јевић и Ивана Маркез Филиповић

Панчево

У Народном музеју отворен 20. Бијенале уметности

ПРОСТОР У КОМЕ ДУХ МОЖЕ ДА ДИШЕ

• Панчево има привилегију да има ово Бијенале, а Град обавезу да подржи и сачува Бијенале за генерације које долазе – истакла је Марија Јевић, градска већница, на отварању Бијенала

У Народном музеју Панчево, јуче је свечано отворен 20. Бијенале уметности, под називом ”rafinerijamanastir”.

На церемонији отварања присутнима су се обратиле Ивана Маркез Филиповић, уредница програма визуелних уметности Културног центра Панчева, Маја Ћирић, кустоскиња овогодишњег Бијенала, и Марија Јевић, чланица Градског већа за културу и омладину Града Панчева.

Ивана Маркез Филиповић је у уводном обраћању, између осталлог, рекла: „Велико задовољство ми је што имам част и прилику да вас поздравим у овом простору, где заједно прослављамо један велики јубилеј – 20. година Бијенала уметности у Панчеву“.

Маја Ћирић је присутнима објаснила кустоски концепт овогодишњег Бијенала: “Када помислим на први одлазак у Манастир Војловицу, који опстаје упркос претњи коју рафинерија годинама изазива, помислим и како би требало подићи видљивост овог феномена. Нећу заузимати страну, нека свако за себе каже да ли је за рафинерију или манастир, или у свом животу култивише и мало рафинерије и мало манастира“.

Маја Ћирић је потом додала: „Водим порекло из града Панчева и осећам га као део своје личне приче. Волела бих да у будућности ово Бијенале још више засија, да постане важна тачка на путу сваког уметника. То је моја рођенданска жеља Бијеналу – да све више расте и да у њему учествује што више занимљивих људи“.

Марија Јевић се на отварању Бијенала обратила речима: „Уметност нуди простор у коме дух може да дише, рекао је Џон Апдајк. Уметност свакако није пуко репродуковање околине. Учи нас да будемо бољи, мења наше погледе и тера нас да промишљамо. Панчевачко Бијенале у сваком новом издању нуди нешто ново. Тера наш дух да дише, отвара нам нове видике. Панчево има привилегију да има ово Бијенале, а Град обавезу да подржи и сачува Бијенале за генерације које долазе“.

Током вечери отварања изведена су и три перформанса, уз једну филмску пројекцију. У Светосавском дому свој перформанс “Potential Еnеrgy” извео је дански уметнички дуо Хеселхолт и Мајлванг. У Биоскопу „Војводина“ свој перформанс “Bologna Sт. 173” извела је Муна Муси из Еритреје, а у згради СК12 румунска уметница Катинка Малајмаре извела је перформанс “Best Bоy Еlectric”. Програм отварања завршен је пројекцијом филма “Popcorn” уметника Адрије Жулије из Шпаније, у Културном центру Панчева.

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево