Енергија

Представљен пројекат „Соларни панели“ на бензинским станицама НИС-а

ЕНЕРГЕТСКА ТРАНЗИЦИЈА ЈЕ ЗАЈЕДНИЧКИ ЦИЉ

• У овом послу смо сви заједно и немогуће је направити резултате на пољу енергетске безбедности, стабилности и одрживости уколико нема партнерства и заједничких пројеката – исаткла је Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије, која је присуствовала промоцији пројекта
Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, обишла је данас, у пратњи Кирила Тјурдењева, генералног директора НИС-а, бензинску станицу „Стари Бановци“ на ауто-путу Београд – Нови Сад како би се упознала са пројектом увођења соларних електрана на бензинским станицама НИС-а. У оквиру прве фазе пројекта, НИС је поставио соларне панеле на осам малопродајних објеката, укључујући и GAZPROM бензинску станицу „Стари Бановци“.
Током посете гости су се упознали са основним циљевима и показатељима пројекта уградње соларних панела који омогућавају производњу електричне енергије на бензинским станицама НИС-a. Произведена електрична енергија највећим делом ће се користити за потребе бензинских станица уз размену са дистрибутивном електричном мрежом. Конкретно, у периодима када је производња електране већа од потребе бензинске станице вишак ће се испоручивати у дистрибутивну електричну мрежу. По истом принципу, када је производња недовољна, електрична енергија ће се преузимати из мреже.
Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, изјавила je да је Министарство доношењем Закона о коришћењу обновљивих извора енергије створило услове да први пут у Србији постоји институт купца-произвођача електричне енергије.
У овом послу смо сви заједно и немогуће је направити резултате на пољу енергетске безбедности, стабилности и одрживости уколико нема партнерства и заједничких пројеката. Министарство рударства и енергетике, Влада Србије и НИС су партнери у спровођењу процеса енергетске транзиције и немогуће је замислити будућност, а да не размишљамо о томе како да произведемо довољне количине енергије из чистих, обновљивих извора. Ово је и пример како привредни субјекти у Србији могу да обезбеде енергетску довољност, а НИС ће само на овој станици остварити уштеде од 15 одсто“, рекла је она.
Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, навео је да је приоритет компаније у овом изазовном времену да одржи стабилно снабдевање домаћег тржишта, обезбеди нове изворе енергије и ојача своју енергетску ефикасност.
Наш даљи развој мора бити одржив, уз одговоран однос према ресурсима и животној средини. Желео бих да истакнем да НИС није успешан само у бизнису, већ и када је реч о поштовању принципа одрживог развоја. У априлу смо објавили 12. верификовани Извештај у овој области и јавност обавестили о својим пословним успесима и начину на који их остварујемо. Постављањем соларних електрана на нашим објектима ми настављамо да спроводимо своју зелену агенду и улажемо у обновљиве изворе енергије. У томе имамо подршку наших партнера из Владе Србије и Министарства рударства и енергетике са којима делимо исте циљеве, а то су енергетска стабилност и еколошка безбедност», истакао је Тјурдењев.
Пројекат изградње соларних фотонапонских електрана у малопродајној мрежи НИС-а представља пилот-пројекат компаније, у који је уложено више од 22 милиона динара. НИС се на овај корак одлучио водећи се принципима одрживог развоја, као и циљевима корпоративне зелене агенде, која подразумева улагање у обновљиве изворе енергије у циљу смањења емисије угљен диоксида и глобалног загревања. Прогноза је да ће на овај начин, на осам локација, бити остварена годишња уштеда у набавци електричне енергије од готово 300 MWh уз испоруку око 40 MWh у дистрибутивну мрежу и уз годишње смањење емисије угљен диоксида од 375 тона.
Соларни панели постављени су на GAZPROM бензинским станицама „Крњешевци“, „Нови Београд“ (бивша Дејтон), „Стари Бановци“, „Прељина 2“, „Велика Плана-аутопут“, Крагујевац 7 – Електрошумадија“, „Блок 45“ као и на NIS Petrol малопродајном објекту „Горњи Милановац 2“.
НИС остаје посвећен наставку улагања у зелену енергетику и даљу диверзификацију бизниса, а, између осталог, компанија разматра и изградњу соларних фотонапонских електрана на објектима у оквиру Рафинерије нафте Панчево, пословних објеката у Београду и Новом Саду, као и у у складишту деривата нафте у Новом Саду, каже се у саопштењу Прес службе НИС-а.