АХ, ТА РЕСТИТУЦИЈА... Немања Ротар

Панчево

Немања Ротар, градски већник задужен за културу и омладину

У ГРАДУ, АЛИ И У СЕЛИМА

• И овог лета Панчевце, али и становнике сеоских насеља очекују богате културне активности са бројним и разноврсним садржајима

Од Немање Ротара, панчевачког већника задуженог за културу и омладину већ смо сазнали шта се дешава на плану инфраструктурног сређивања градског културног простора. А сада га питамо шта се дешава на плану програмских садржаја у наредном периоду, и које су то манифестације по којима ће се Панчево и надаље препознавати, далеко и на дужи рок.

– Што се тиче програмских пројеката, и ове године планирамо одржавање низа, сада већ стандардних манифестација, попут Џез фестивала, Етноком фестивала, Класик феста и других. Поред тога, ту постоји и већи број садржаја Дома омладине Панчево, као и низ програма у насељеним местима, попут “Златне дирке – Прва хармоника Војводине”, фестивала хармонике, који ће се ове године по други пут одржати  у Иванову. То је фестивал који је већ после свог првог издања заузео своје место раме уз раме са другим дугогодишњим фестивалима хармонике попут “Најбоља дирка Србије”, који се одржава у Сокобањи. Договорено је да наш фестивал буде нека врста полуфинале за сокобањски фестивал и то га чини најзначајнијим фестивалом хармонике у Војводини – објашњава већник и додаје да не треба заборавити ни фестивал “Жисел”, који се одржава преко 40 година и кога ће и ове године Град Панчево подржати. Ротар наглашава да насељена места, попут Банатског Новог Села, Качарева, Долова, Старчева, што се тиче културе имају одличне, богате програме и оцењује да су то средине у којима се добро ради и која у потпуности оправдавају сва средства уложена у њихов рад.

ЗАЈЕДНИЦИ ЗАЈЕДНО
  Већник Ротар наглашава и веома добру сарадњу Града Панчева и компаније НИС по питању рада установа културе у граду. Како он каже, прошле године од НИС-а, у склопу акције “Заједници заједно”, добијена су средства за набавку дигиталног пројектора који би ових дана требало да стигне у Центар за културу и почне да ради. Он додаје да је НИС помогао својим средствима и тако што је подржао и пројекат реконструкције и адаптације просторија Дома омладине у Панчеву, пројекат који је недавно реализован.

Кад је у питању овогодишње „Културно лето“, већник Ротар каже да је Град Панчево издвојио милион динара за ову манифестацију и да Панчевци могу очекивати сада већ стандардна културна дешавања током лета које је пред нама. Носиоци програма ће и ове године бити Центар за културу и Дом омладине, док ће панчевачки Музеј и Библиотека својим програмима допунити богату листу летњих културних дешавања.

– Оно што нас ове године свакако очекује јесте и даље решавање проблема реституције. Очекујемо завршетак судских поступака како би, као локална самоуправа одлучили шта ће бити наши даљи потези – напомиње члан Градског већа Панчева Немања Ротар и наводи да је највећи проблем са реституцијом везан за зграде Центра за културу и Галерије ликовне уметности.

(Старт 013)

Пројекат „Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана“ су/финансирао

Град Панчево