Панчево

У четвртак, 31. октобра, почиње 22. Панчевачки џез фестивал

ФЕСТИВАЛ ОТВАРА ДРАГАН ЋАЛИНА КВАРТЕТ

• Овогодишњи програм траје три дана и доноси занимљив пресек америчке, европске и домаће џез сцене

Овогодишње, двадесет друго издање Панчевачког џез фестивала одржаће се од 31. октобра до 2. новембра, у организацији Културног центра Панчева. Ради се о манифестацији која се, најпре, стидљиво појавила крајем деведесетих, ради промоције домаће сцене, да би током двехиљадитих, из године у годину, доживљавала велики успон као интернационално релевантан догађај, са великим бројем новинара из САД и Европе који га редовно прате. Последњих неколико година, Панчевачки џез фестивал стаје уз раме са Београдским џез фестивалом и Нишвилом, као један од три најрелевантнија фестивала ове музике у Србији.

Овогодишњи програм траје три дана и доноси занимљив пресек америчке, европске и домаће џез сцене, односно комбинацију традиционалних и модерних погледа на овај жанр у 21. веку.  Прве фестивалске вечери, 31. октобра у Дворани Културног центра Панчева наступиће три музичка састава: домаћи Драган Ћалина Квартет, америчко-индијски Cross Currents Trio и Shаy Hazan Quintet из Израела.

Драган Ћалина ће са својим квартетом одржати концерт прве фестивалске вечери, са почетком у 20 сати. Осам година је провео радећи и школујући се у Амстердаму, а након повратка у Србију снимио је свој први ауторски албум „Circle“, полазећи од добро знане традиције џеза. Но у тим координатама проналази начин да буде веома разноврстан, те да остави простора вансеријским солистима да „повуку“ музику као узбудљивим импровизацијама.

Исте вечери, од 21.30 сати, на програму је концерт фестивалских звезди – састава Cross Currents Trio. Постава у којој свирају басиста Dave Holland, саксофониста Chris Potter и таблиста Zakir Hussain представља оно најбоље из историје џеза и индијске музике. Од касних шездесетих до данас, Holland Hussain  и нешто млађи Potter су се појавили – у својству бендлидера или гостујућих музичара – на стотинама албума и збирно су сакупили преко 100 година континуираног и успешног бивствовања на светској џез сцени. Овим суперстаровима нису потребна друга референтна имена која би им подигла углед; она су та која својом звучношћу дају значај каријерама других џез музичара, који ће можда једног дана досећи њихов звездани статус.

Последњи наступ прве фестивалске вечери, од 23 сата, резервисан је за израелски Shay Hazan Quintet. Овај 30-огодишњи контрабасиста је прошле године објавио прва ауторска издања под својим именом, а музику свог квинтета своја темељи у естетици чикашке сцене шездесетих и седамдесетих, блиске постави Art Ensamble of Chicago. Његова је музика снажна и бунтовна, баш као и њен аутор. Темама својих песама он скреће пажњу и на глобалне проблеме попут мигрантске кризе, те десничарских политика, испред којих ставља љубав и отвореност према другим културама као врховну вредност.

Друге фестивалске вечери, 1. новембра, у Дворани Културног центра Панчева наступиће три музичка састава: аустријски Little Rosies Kindergarten, амерички Mark Guiliana Beat Music  и  Péтеr Rozsnyói Trio из Мађарске.

Са аустријске џез сцене, која последњих десетак година доживљава вртоглав успон, долази ансамбл Little Risies Kundergarten, који чини чак 13 чланова у атипичној биг-бендовској формацији. Овај састав, који ће наступити на отварању друге фестивалске вечери у 20х, базира се на демократским начелима у ауторском погледу, док вокали често више дугују позоришној и кабаретској естетици. Little Rosies Kindergarten у свом изразу налазе места како за џез авангарду, тако и за модерну композицију, односно алтернативни поп и рок.

Од 21,30 наступиће звезде вечери, амерички састав Mark Guiliana Beat Music. Фронтмен овог бенда, реномирани амерички бубњар који је сарађивао са Аvishaijem Cohenom, Bradom Mehldauom и другим ведетама савременог џеза, савршен је пример слободног, креативног музичара 21. века. Музика Guilianinog бенда Beat Music евоцира стил осамдесетих, истакнут препознатљивим шмеком синтова и старих ритам машина, но успешно инкорпориран у стил узаврелог њујоршког џеза 21. века.

Мађарски пијаниста Peter Rozsnyoi  ће се панчевачкој публици представити у 23 сата у форми пијанистичког трија, утемељеној у традицији коју су деценијама градиле легенде попут Billa Evansa, Ketha Jarretta,  те у новије време музичари попут Brada Mehldaua или Тorda Gustavsena. Његов је аранжерски стил утемељен у најбољој традицији џеза педесетих година прошлог века, одакле радо одлази у џеретовски разигране импровизације испуњене вокалним усклицима. У баладерским нумерама деликатан је попут Еванса, а нису му стране ни класичарске вињете утемељене у фасцинацији Баховом музиком.

Последње вече, 2. новембра, у Дворани Културног центра Панчева, наступиће домаћи састав МИНГ Квартет, Charles Toliver All-Stars i Paolo Fresu Trio.

МИНГ квартет ће отворити вече у 20 сати, а његове чланице су Милица Добрић, Ивана Димитријевић, Наташа Пејчић, и Горица Шутић. Иницијаторка читаве идеје је пијанисткиња Невена Пејчић, која уз вокалну четворку окупила и контрабасисту Давида Гегића, те бубњара Алексу Милијановића. Концепт џез стандарда у новим и оригиналним аранжманима окосница је читаве историје џеза, те нарочито клупских свирки и џем сешна, но МИНГ квартет овом подухвату приступа са студиозношћу карактеристичном за амбициозне ауторске пројекте.

На албуму „Pamer man“, снимљеном 1968. године, Charles Tolliver је окупио сам крем тадашње џез сцене, те је на трагу тадашње Blue Note естетике и под снажним утицајем Freddieja Hubbarda, снимио врхунско дело које је веродостојно репрезентовало тадашњу хард-бап еру. Педесетогодишњицу овог издања Толивер обележава низом концерата на којима изводи оригиналан репертоар с албума, те ће овом приликом омогућити и публици у Панчеву да доживи делић славне џез историје. Овај концерт на програму је у 21:15 последње фестивалске вечери.

Коначно, фестивал затвара једна од највећих звезда италијанског и европског џеза, трубач Paolo Fresu. На албуму “Темpo di Chet”, који ће представити у Панчеву, Фресу комбинује неке од најпознатијих Бакерових композиција са оригиналним ауторским песмама, враћајући нас у звучни свет педесетих и шездесетих година прошлог века. Овај трубач није само музички реинкарнирао најбоље моменте његовог свирачког стила, већ током више од три деценије каријере плени и сценском харизмом, стилом, деликатном појавношћу какву је историја џеза забележила управо код Chета Bakera.

Панчевачки јазз фестивал одржава се двадесет други пут у организацији Културног центра Панчева, уз покровитељство Града Панчева, Министарства културе и информисања Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, а уз подршку Амбасаде САД, Италијанског института за културу, Амбасаде Мађарске, Collegium Hungaricum – a, Амбасаде Израела, Аустријског културног форума и Дунав осигурања.