Панчево

Девета Еко регата “Тамиш” кренула из Панчева

ТРИ ДАНА ЗА ЧИСТИЈИ ТАМИШ

• Током тродневне регате, учесници ће чистити Тамиш и његове обале од плутајућег отпада

 

   У петак, 17. августа, у преподневним часовима са Градске плаже у Панчеву кренула је Еко регата “Тамиш”, девета по реду а ове године и као градска манифестација у чијој организацији поред Града Панчева, учествује и Општина Опово. Преко стотину регаташа из Панчева, Београда, Земуна и других градова Србије на око 40 пловила кренуло је пут Опова са идејом промоције овог дела Тамиша као потенцијалног пловног пута али и подизања свести грађана о значају заштите река од загађења у чему ће током тродневне регате, чишћењем обала Тамиша од плутајућег отпада дати лични пример.

   У име Града Панчева учеснике Регате је поздравила и Катарина Бањаи, чланица Градског већа задужена за заштиту животне средине која је регаташима пожелела мирну пловидбу: – Свесни смо да на рекама постоји плутајући отпад, који осим што ружи изглед река, угрожава биљни и животињски свет. Ми се ето већ девету годину боримо са тим отпадом и резултати су видљиви, сваке године се све мање овог отпада извади из Тамиша током регате. То говори не само да смо очистили реку него да смо дали и позитиван пример и утицали на наше суграђане да се и они придруже у чувању реке и то током целе године – рекла је већница Бањаи обраћајући се учесницима регате пред њихов полазак.

   Током три дана регате, учесници ће прво застати у Јабуци а истога дана и у Глогоњу где ће провести прву ноћ. Субота је резервисана за наставак пловидбе преко Сефкерина до финалне дестинације, Опова где ће у недељу бити одржан и културно-музички програм после којег ће регаташи кренути назад према Панчеву. Поред уживања у пловидби овим делом Тамиша, учесници регате ће дати свој допринос очувању реке сакупљањем плутајућег, рециклабилног отпада за шта су б неопходну опрему, одговарајуће кесе и рукавице добили од организатора ове манифестације.