ПОДРШКА ГРАДА... велико интересовање за побољшање енергетске ефикасности

Данас је…

Светски дан енергетске ефикасности, шта на том плану ради Град Вршац

УСПЕШНА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА ПРОЈЕКТА

Град Вршацу сарадњи са Министарством рударства и енергетике, већ три године, успешно спроводи пројекат Енергетске санације домаћинстава на својој територији, за који је издвојено 26.009.023. динара
• У пројекат, који траје до 2027. године, до сада је укључено 190 домаћинстава

Светски дан енергетске ефикасности обележава се сваког 5. марта од 1998. године, а настао је као иницијатива током Првог међународног скупа о енергетској ефикасности, све у циљу подизања свести о потреби смањења потрошње енергије, која постаје и неопходност.

  Град Вршацу сарадњи са Министарством рударства и енергетике, већ три године, успешно спроводи пројекат Енергетске санације домаћинстава на својој територији, за који је издвојено 26.009.023. динара.

На територији Града Вршца обухваћено је 130 домаћинстава где су успешно изведени радови за све суграђане који су мењали столарију, уводили етажно грејање, постављали термо изолацију, уграђивали соларне панеле и топлотне пумпе у својим домовима и на тај начин учинили своја домоћинства енергетски ефикаснијим. 

  Замењена  је комплетна јавна расвета са новим ЛЕД сијалицама, а самим тим смањена потрошња енергије на годишњем нивоу, у просеку за 70 процената . Припрема се нов пројекат уградње топлотних пумпи на Пречистачу отпадних водау сарадњи са Министарством енергетике и рударствакоји ће топловодом снабдевати градске топлане чиме се очекује остварење и до 50 процената уштеде енергије, а уједно и стабилно снабдевење потрошача.

  “У току је сама имплементација пројекта, а до краја маја месеца очекујемо да ће још 60 домаћинстава бити енергетски ефикасно, тако да ћемо пред нови Јавни позив који се очекује најесен, за наше суграђане имати 190 домаћинстава енергетски ефикасних на основу истих. Интересовање грађана не престаје и највеће је и даље за замену столарије и уградњу нових котлова, грејних тела и цевне мреже. Укупна вредност радова на санацији домаћинстава је 57.062.923 динара, од чега су грађани издвојили 31.053.900 динара, док су Град Вршац и Министарство рударства и енергетике издвојили 26.009.023 динара, што је 46,4 % износа субвенције за изведене радове. Пројекат ће трајати до 2027. године, те нам је циљ да што више наших суграђана буде обухваћено. Када причамо о свести наших суграђана, са поносом се може истаћи да су врло ревносни по питању енергетске ефикасности ”, изјавио је, поводом Светског дана енергетске ефикасности, Слободан Јованов, члан Градског већа за пољопривреду и заштиту животне средине.