Славе у Срба

СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ

(12. мај)

• Склонивши се испред најезде Турака, он се скраси у манастиру Острог, да би онда…

Свети отац Василије Острошки рођен је у Хумској земљи, данашњој Херцеговини. Тачније, родио се у селу Мркоњић, у Поповом Пољу, 28. децембра 1610. године.

Родитељи му беху веома побожни  и благочестиви људи, тако да и њега васпитање  у духу православне вере  и  у великој побожности. По рођењу је добио име Стојан. Прва школа његове побожности беше у његовој кући, јер се у његовој породици више мислило о Богу и души, него у земаљским и пролазним стварима. По природи је био веома бистрог ума.

Друга школа његове побожности беше пост, молитва и стално похађање богослужења у цркви. Породица му је била веома сиромашна, но он ни оно мало хлеба што је добијао за појести, никада није јео сам, већ га је увек делио, чувајући овце, са другим чобанима.

Неки зли људи, суседи његови, отпадници од вере, омрзнуше младог Стојана због његове побожности и мудрости, те родитељи беху приморани да га склоне у манастир Завале, који је био посвећен Ваведењу Пресвете Богородице, где он започе своје учење и образовање.  На том мирно месту он је имао времена  да чита црквене књиге  и речи Светих отаца, и тада се у њему распали љубав према Богу и подвижњичком животу, те одлучи да се замонаши у том манастиру, одакле после неког времена пређе у манастир Успења Пресвете Богородице – Тврдош, где је тада било седиште Требињске епархије.

Када се замонашио, добио је име Василије, и у свом подвижњичком животу угледа се на Светог  и великог јерарха Цркве Божије, Василија Великог. После неког времена он оде у Црну Гору, код митрополита Мардарија, који га задржа на Цетињу, све док не дође до неких несугласица између њих. У манастиру Тврдош наставио је своје подвиге за спасење православног народа. Из своје молитвене келије у манастиру он је сагледавао све невоље и беде које је подносио његов много напаћени народ. Идући по народу, као некада  његов праотац Свети Сава, он је обављао сва света богослужења  и свете тајне по свету и храбрио људе у вери и трпљењу. То засмета отпадницима од вере, те намислише да га убију , а он да би то избегао оде у православну Русију. После неколико година вратио се, доневши са собом много црквених књига и новца, и све то је даровао осиромашеним црквама у Херцеговини.

Када су Турци убили тадашњег митрополита источно-херцеговачког Пајсија Требјешанина, поставише Светог Василија за митрополита. Склонивши се испред најезде Турака, он се скраси у манастру Острог. Подвизивао се веома строго и богоугодно у једној пећини изнад Горњег манастира Острога, као и претходни митрополит Свети старац Исаија. У Острогу он окупи многе монахе и обнови цркву Ваведења Пресвете Богородице.

Многа чудеса чинио је за време свога живота овај велики угодник Божји, а то је настављено и након његове смрти. Његове мошти открише монаси неоштећене и над њима се и дан данас дешавају чудесна исцељења. Њима на поклоњење даноноћно долазе, не само православци, него и други, и беху исцељени. Реке поклоника сливају се непрестано ка овом манастиру и светитељу, без обзира на вероисповест. Крај његовог кивота узносе се молитве свакодневно. Многе заклетве и завети дају се ту и дан данас.

Поштовање овог угодника Божијег у нашем народу огледа се у подизању у његову част многобројних храмова. Многа се чудеса спомињу везана за Светог Василија Острошког, и не могу се сва ни набројати.  Он помаже свакоме ко му се обрати са искреном молитвом и побожношћу. Велики је број оних који су били отписани од свих, а који су се вратили у живот, нормални и здрави.

(Према: Славе и празнични обичаји, ПЦО Линц, 2001)