Црква и политика

Љубавни живот римских бискупа

СВЕТИ ПЕТАР – ПРВИ ПАПА

• Јеванђеља по Марку, Матеји и Луки помињу чињеницу да је  Петар имао жену када се сусрео са Исусом

Према Јеванђељу по Луки и Матеју, Петар је рекао: “Гле, ми смо напустили своје домове и пошли за тобом“. А Исус је одговорио: “Заиста вам кажем, нема човека који није напустио кућу или жену, или браћу или родитеље, или децу због царства божјег, који неће заборавити… вечни живот“.

Али, мада је Петар рекао да је напустио дом, није поменуо да је оставио и жену. Наравно, они су и даље били заједно после Христовог распећа.У својој првој посланици Коринћанима, свети Павле говори о Петру који је повео жену са собом на пут, током обављања свог апостолског посла. Можда су повели и децу. Тело свете Петрониле, сахрањено у Риму, дуго је обожавано као тело кћери светог Петра.

Када је Исус рекао да је Петар камен на коме ће изградити своју цркву, сигурно је морао знати за Петров брачни статус. И свакако га није замолио да се разведе. Христово неодобравање развода било је добро познато. У Јеванђељу по Матеју, он изјављује: “Речено је – ‘Ко год да се разведе од жене, нека јој да потврду за развод.’ Али ја вам кажем да свако ко се разведе од жене, осим због невере, од ње чини прељубницу; а ко год се ожени разведеном женом чини прељубу“. Ово је прилично јасно.

Исус не би очекивао од Петра ни да живи у браку без секса. Упркос учењу католичке цркве, Исус свакако није био заступник целибата. Он каже: “Зар нисте читали да онај који их створи на почетку створи мушкарца и жену… Због тога мушкарац оставља свог оца и мајку и приклони се жени: и они заједно буду једно тело“. Исус је имао прилично широкогруд став о сексу. Неко време се спекулисало да је и он сам био ожењен. О томе нема речи, што је чудно. У то време је било уобичајено , скоро обавезно, да Јеврејин његовог старосног доба буде ожењен. Што је још важније, јеврејска Мишна каже: “Неожењен мушкарац не може бити учитељ“. Исусу не би било дозвољено да иде около по светој земљи и подучава људе да није био ожењен. Ако је био ожењен – када се оженио и са ким? Вероватно у Кани, када је воду претворио у вино? Са Маријом Магдаленом?

Теолог из 1. века Клемент Александријски, који је писао о хришћанској сексуалној етици, помиње да је свети Петар био ожењен. Неки строжи историчари католичанства инсистирају на томе да је свети Петар био удовац кад је стигао у Рим. Тамо га је дочекао свети Павле, који у Посланици Коринћанима пише: “Зар ја немам право да уз себе имам жену хришћанку, као и други апостоли?“. Касније је тврдио да је његов однос са сестрама-хришћанкама био чисто платонски. Иначе, у то време, Неронов корумпирани режим био је на врхунцу, са својим најегзотичнијим пороцима у понуди. Нерон је направио величанствени врт на Ватиканском пољу, где су се одигравале неке од његових најраспуснијих оргија. Ране насеобине хришћана у Риму биле су практично у непосредној близини. Петар и Павле сигурно су морали знати шта им се догађа у комшилуку.

Занимљиво је да су ранохришћански учењаци тврдили како је Неронова друга жена, Попеја, била хришћанка. Са благословом светог Петра или без, она је у свим оргијама свакако учествовала.

(Према: Најџел Которн: Љубавни живот папа)