Славе у Срба

СВЕТИ КИРИЈАК ОТШЕЛНИК – МИХОЉДАН

(12. октобар)

• Није желео славу, повукао се у пустињу, али га и ту људи пронађоше…

Родио се у граду Коринту, у време Теодосија Млађег. Отац му је био презвитер свете Саборне цркве. Свети Киријак се назива Отшелником због својих честих пустињачких усамљивања. Још од детињства, време је проводио читајући Свето Писмо и дивећи се Богу како је од почетка света све премудро уредио за спасење људско.

У осамнаестој пође он у Јерусалим, где посети света места и презими у манастиру Светог Сиона. Ту се почео подвизивати у монашком животу, стиже на сам врх врлинског живота, па отиде у пустињу преподобном Јевтимију, који га с љубављу прими и предаде га светом Герасиму на реци Јордану, који му нареди да живи код њега у општежићу манастирском и да буде послушан.

И ту се млади Киријак показао спреман да изврши све трудове, са благодарношћу богу, не дајући себи одмора. након што се упокоји преподобни отац Јевтимије, Киријак се пресели у његову ларву у пустињу. Заветова се он на ћутање, једини разговор би са Богом. након тога он се пресели у Сикијски манастир, где би примљен као искушеник, обављајући сва послушања и дужности, те након четири године би постављен за ђакона, а затим за презвитера и канонарха.  У том послушању проведе пуних осамнаест година, али ни то га не задовољи те напусти манастир и оде у пустињу и поведе са собом једног ученика. Чинио је чудеса, јер беше велики угодник Божји.

Прочу се он надалеко, многи долазише к њему у пустињу, једни ради благослова, други ради исцељења, а трећи да разговарају са њим и добију какав користан савет за душу. Није желео славу, те се повуче у још дубљу самоћу у пустињу, али и ту га људи пронађоше, доносећи своје болесне ради исцељења, јер Свети Киријак својом молитвом исцели многе и из многих истера демоне.

Својом молитвом и речју он је сатирао безбожно учење јеретичко, заблуделе одвраћао од заблуде, а православне утврђивао у вери.

Упокојио се у Господу у 109. години живота у манастиру Светог Харитона у Јерусалиму, где је и сахрањен.

(Према: Славе и празнични обичаји, ПЦО Линц, 2001)