Славе у Срба

СВЕТИ ДИМИТРИЈЕ

(8. новембар)

• Уместо да Солун очисти од безбожних хришћана, он постаде други Павле, и зато га цар Максимилијан…

Родио се у Солуну, као једино дете благочестивих и веома побожних људи. Много времена проведоше његови родитељи у молитви и чинећи милостињу да им Бог подари наследника. И после дужег времена смилова се Господ Бог наш и испуни им жељу, те они добише сина Димитрија, кога прослави цео Солун.

Отац му је био солунски војвода и потајно је веровао у Господа нашег Исуса Христа, не усуђујући се да јавно исповеда име Његово, због великог прогона хришћана од стране незнабошца цара.

Још као дете, Димитрије је био упознат са вером и Богом Истинитим. Примивши Свето Крштење, он изучи закон Божји и прими на себе благодат Господа Бога. Када он одрасте, родитељи му умреше, али му оставише велико имање и пример богоугодног живота.

У то време владао је цар Максимилијан, који сазнавши за памет и храброст младог Димитрија, он га постави за царског намесника целог града Солуна, са задатком да очисти ту област од безбожних хришћана; оних који призивају име Распетога.

Али, насупрот томе, верујући и сам у Христа, поче јавно исповедати и прослављати Господа, постаде други Павле. Сазнавши да је намесник Димитрије хришћанин и да је многе, не одвратио него преобразио у хришћанство, цар се наљути и баци га у тамницу.

Пострада он мученичком смрћу по наређењу цара Максимилијана, избоден копљима усред молитве, а тело му би бачено, те га хришћани тајно узеше и сахранише на неком месту, где је касније неки велможа из Илирије, по имену Леонтије, који се излечио од тешке болести на гробу овог светитеља и мученика, у знак захвалности подигао цркву.

Копајући темељ, пронађоше мошти светога великомученика Димитрија, потпуно читаве и нетљене. Исцелише се многи болесници посредством његових  светих моштију.

Свети Димитрије се сматра заштитником Солуна, јер је спасао град од непријатеске војске, исцелитељем болесника и невољника. Руси га, такође, славе и сматрају га за покровитеља и заштитника Сибира.

И сви православни хришћани и верни славе овог великомученика верујући у његове исцелитељске моћи које су многима помогле.

(Према: Славе и празнични обичаји, ПЦО Линц, 2001)

СВИМА КОЈИ СЛАВЕ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА,

СРЕЋНУ СЛАВУ ЖЕЛИ

СТАРТ 013!