Славе у Срба

СВЕТИ БЕСРЕБРЕНИЦИ КОЗМА И ДАМЈАН

• Забадава добисте, забадава гајите!  Али се  онда разболи нека Пеладија…

Два брата, бесребреници и чудотворци Козма и Дамјан, родом беху из Азије, од оца незнабошца и мајке хришћанке, по имену Теодотија. Након очеве смрти, мајка се посветила служењу Христа и богоугодном животу, како је претходно и своје синове научила. Васпитавала их је у хришћанском духу. Живели су они беспрекорно, по закону Господњем, добивши дар исцељивања, дајући здравље болесним душа и телима. Исцељивали су они све болести, немоћи људске, изгонили зле духове, како код људи тако исто и код животиња, без икакве награде, већ искључиво у име Бога, који им је те способноати и подарио, а по Христовој заповести: „Забадава добисте, забадава гајите“ (Мат. 10,8). Због тога се називају бесребреници и лекари.

Десило се да се нека жена, Пеладија, разболела од тешке болести, која је прикова за кревет већ неколико година, и када не могаше наћи јој лека, позва она Козму и Дамјана да је излече, што они радо учинише. Када је хтела да им плати они одбише, јер њихова плата је слава Богу,  али жена би упорна, те закле Светог Дамјана Светом Тројицом да прими дар од ње – три јајета, што он и учини, не могавши то одбити, не због плате, но због заклетве. Сазнавши за то, његов брат Козма се ожалости и остави завештање да када умру, он и његов брат, не сахране их једног поред другог, јер он прекрши завет њихов од Бога дат.

Дође време и Свети Козма се први представи Богу,  а недуго за њим и Свети Дамјан. Људи су били у недоумици где да га сахране, али у том часу по Божјој промисли, проговори камила, коју су њих двојица исцелили, људским гласом, да се не двоуме, већ да Дамјана сахране поред брата му Козме, јер не прими она три јајета ради награде, већ ради имена Божјег. Тако њихове мошти беху положене скупа у месту званом Фереман.

Свој живот скончаше побожно и у миору, прославивши се многим чудесима, као усрдни посредници и исцелитељи душевних и телесних болести, како за живота тако и после смрти. Јер они исцељују и помажу свакоме ко их призове у помоћ, у болести и невољма и у данашње дане.

(Према: Славе и празнични обичаји, ПЦО, Линц, 2001)

СВИМА КОЈИ ДАНАС СЛАВЕ

СРЕЋНУ СЛАВУ

ЖЕЛИ

СТАРТ 013!