Панчево

Одржана 28. седница Скупштине града Панчева

УШТЕДАМА ДО ВИШКА ОД 130 МИЛИОНА ДИНАРА

• Ускоро приватно-јавна партнерства у пружању појединих комуналних услуга
• Славе Бојаџијевски уместо Ђурице Доловачког на челу ЈП „Урбанизам“

У среду, 14. новембра, одборници панчевачке Скупштине састали су се, 28. пут у овом мандату, како би одлучивали о 35 одлука, колико их је било на дневном реду, а међу којима се истакла одлука којом су предложене измене градског буџета односно ребаланс, трећи ове буџетске године. Поред зога, одлучивало се о кадровским решењима и расправљало о предлозима о приватно-јавним партнерствима у граду Панчеву.

По новом ребалансу који су изгласали одборници Скупштине града, буџет Панчева је увећан за 130 милиона и 318 хиљада динара. По овој одлуци, од ових средстава највећи део, у висини од 77 милиона намењен је ЈКП АТП, за регресирани превоз грађана, као и за изнајмљивање аутобуса, док ће 20 милиона добити ЈКП “Зеленило”, за одржавање зелених површина у граду. Поред тога, још девет милиона намењено је за трошкове јавног осветљења у граду, пет милиона за ЈКП “Вод-ком” из Јабуке, за трошкове парничних поступака и четири милиона за ЈКП “Младост”, за измиривање пореза на имовину овог градског предузећа. Остатак новца у износу око 10 милиона динара ће, по новом ребалансу, бити распоређен на поједине школе у Панчеву као и на установе културе у граду и насељеним местима.

Изменама одлуке о кредитном задужењу Града, које се односи за 2016. годину, после извршених корекција направљена је уштеда у износу од 20 милиона динара, рекао је у свом обрађању одборницима Предраг Живковић, помоћник градоначелника задужен за финансије.

– Тиме није смањено задужење, остало је исто али су та средства намењена за инвестиције, међу којима је извођење радова на инфраструктури ОШ “Ђура Јакшић”, у висини од 7,8 милиона динара, а на захтев становника МЗ „Стари Тамиш” издвојено је пет милиона динара, за изградњу прикључака на градску водоводну мрежу. За израду техничке документације за потребе доградње спортске хале у Јабуци издвојено је 1,3 милиона динара, као и још 3,3 милиона динара за радове на трим стази на СЦ “Младост” – прецизирао је Живковић.

Пред одборницима су се нашли и предлози о иницирању приватно-јавним партнерстава и то у четири области: у јавном превозу, у јавном осветљењу, одржавању објеката, као и одржавању путне инфраструктуре. Како је ЈКП АТП једно од предузећа за које град жели да нађе партнера, градиначелник Панчева Саша Павлов је, образлажући овакав потез градске власти рекао да је то предузеће које је последњих две деценије деградирано и које се још увек није навикло на тржишно пословање.

– Град Панчево је једна од ретких локалних самоуправа који за потребе јавног превоза има овакво комунално предузеће и ми за ту комуналну услугу, градског и приградског јавног превоза тражимо партнера кроз приватно-јавно партнерство – рекао је Павлов.

Одборници су својом одлуком на место в. д. директора ЈП “Урбанизам” поставили Славета Бојаџијевског, који је до сада био на челу Секретаријата за урбанизам, стамбена и комунална питања и који је на том месту заменио Ђурицу Доловачког, којем је истекао мандат вршиоца дужности. Скупштина града је поред тога, на овој седници усвојила и нове планове рада, као и финансијске извештаје појединих градских предузећа и установа.

И. Владан

(Старт 013)

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево