ПОДРШКА ВЛАДЕ... да Србија буде што видљивија и мапирана у свету науке

Београд

Свечано отворена Светска конференција о основним наукама и одрживом развоју

ДО ОДРЖИВИХ РЕШЕЊА ЗА ОДРЖИВОСТ

• Изузетно ми је велико задовољство што се оваква конференција одржава у Београду и то баш у САНУ. Наука и њен дискурс се мењају и врло је важно да разумемо друштвене консеквенце које модерна наука нуди – рекао је Владимир Костић, председник САНУ

Светска конференција о основним наукама и одрживом развоју свечано је отворена у просторијама Српске академије наука и уметности. Више од 60 научника из целог света окупило се у Београду како би представили значај основних наука за одрживи развој, напредна основна истраживања у математици, физици, хемији и биологији, везу основних наука са другим наукама, иновацијама, инжењерством, енергетским технологијама, деловањем на климу и заштиту околине, као и доприносе које основне науке пружају медицини, здрављу и осигурању воде и хране, као и образовању.

У уводном излагању гостима се обратио Владимир Костић, председник Српске академије науке и уметности.

Изузетно ми је велико задовољство што се оваква конференција одржава у Београду и то баш у САНУ. Наука и њен дискурс се мењају и врло је важно да разумемо друштвене консеквенце које модерна наука нуди“, нагласио је Костић.

Своје задовољство због учешћа, као и подршке коју је Министарство просвете, науке и технолошког развоја дало овој конференцији истакла је и Маријана Дукић Мијатовић, државна секретарка у Министарсту просвете, науке и технолошког развоја.

Министарство се ни у једном тренутку није двоумило да преузме највећи део организације ове конференције јер Београд и Србију желимо да мапирамо тако да буду што видљивији у свету, да угостимо светске научнике који се могу умрежити са нашим научницима и да на тај начин остваримо сарадњу за заједничке, будуће пројекте“, рекла је Маријана Дукић Мијатовић.

Један од уводних говорника био је и Мишел Спиро, председник управљачког комитета Међународне године основних наука за одрживи развој и председник Међународне уније за чисту и примењену физику, који је основне науке описао као науке које доносе мир.

Људи су овде дошли са различитих страна света, а са циљем размењивања идеја и проналаска заједничког решења за одрживост. Ова конференција је сјајна прилика за то и веома се радујем дискусијама које ћемо имати, а које ће засигурно довести до напретка у науци“, истакао је Спиро.

Гари Џејкобс, председник и генерални директор Светске академије уметности и науке, председник Управног одбора и генерални директор Светског универзитетског конзорцијума био је последњи говорник уводне сесије који се обратио окупљеним гостима истичући да основне науке представљају срж људске будућности.

Наш циљ је да академско знање позитивно имплементирамо у заједницу тако што ћемо научна истраживања и научне радове оријентисати ка проблемима одрживости. Научна тенологија може да уради много како би решила проблеме које имамо у садашњости и зато науку желимо да усмеримо ка сигурности људи и да решимо глобалне проблеме са којима се суочавамо“, рекао је Џејкобс.

Светска конференција о основним наукама и одрживом развоју трајаће до 22. септембра, а током четири дана биће одржано 18 сесија са 68 излагања, док ће на крају бити изнети закључци са овог престижног скупа.