ЈЕДИНСТВЕН У РЕГИОНУ... прим. др Татјана Воскресенски, др Снежана Бојанић и Драгана Мирковић на отварању Центра

Вршац

Свечано отворен први центар за деменцију у овом региону

ЈОШ ЈЕДАН ПРОЈЕКАТ ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ

• Поносна сам што се управо у Вршцу отвара овакав један центар, који ће пацијентима пружити најсавременије услове лечења и најстручнију медицинску негу, а свакако ће у великој мери помоћи и њиховим породицама – истакла је Драгана Митровић, градоначелница

Данас је у Специјалној болници за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“ у Вршцу, свечано отворен  Центар за деменцију, први  у овом региону, површине 1.000 квадратних метара, за смештај и лечење 30 пацијената, који је изграђен у оквиру пројекта „Здраво старење и деменција“, а који се реализује у сарадњи са Окружном болницом за ургентну медицину из Решице. Укупна вредност пројекта за оба партнера је 1.175.580 евра, од којих Европска унија обезбеђује 999.243 евра. Осим изградње новог објекта, у оквиру пројекта спроводи се и низ других активности, везаних за едукацију и оспособљеност здравствених радника, затим размену стручних знања и искустава у прекограничном региону.
„Велико ми је задовољство што сам данас у прилици да присуствујем свечаном отварању још једног, успешно реализованог пројекта Специјалне болнице за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“ у Вршцу. Имамо част да данас заједно отворимо Центар за деменцију, први оваквог типа у региону, а каквим се не могу похвалити ни много већи градови и здравствени центри. Поносна сам што се управо у Вршцу отвара овакав један центар, који ће пацијентима пружити најсавременије услове лечења и најстручнију медицинску негу, а свакако ће у великој мери помоћи и њиховим породицама које су најсвесније (тежине) комплексности ове болести. Град Вршац је један од лидера у земљи када су у питању пројекти прекограничне сарадње, а Центар за деменцију, који данас отварамо,  још један је у низу пројеката који је само ова болница успешно реализовала и пример који би у будућности требало да следимо како бисмо заједно створили још боље услове за живот свих наших суграђана.“ рекла је, у свом обраћању, градоначелница Вршца Драгана Митровић.

„Овим пројектом желимо да омогућимо пацијентима оболелим од деменције квалитетнији и хуманији, мултидисциплинарни приступ старијим особама, са циљем да се, поред неге, задовоље њихове физичке, духовне, психолошке, културне, образовне и друге социјалне потребе. Поред финансирања од стране Европске уније, велики број донатора нам је омогућио опремање овог објекта, све у циљу обезбеђења мирних и безбедних услова за смештај, прилагођених способностима оболелих, као и подизања нивоа квалитета бриге о пацијентима.“ истакла је, приликом представљања пројекта, прим. др Татјана Воскресенски, директорка Специјалне болнице за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“ Вршац.
„Како у спровођењу пројеката прекограничне сарадње, тако и свакодневном функционисању, пре свега у виду набавке најсавременије опреме и модернизације, специјална болница има безрезервну подршку Аутономне Покрајине Војводине. Вршац је за нас веома важан град који има три установе здравствене заштите и Покрајинска влада ће и у будућности наставити да подржава вршачко здравство“ изјавила је др Снежана Бојанић, заменица покрајинског секретара за здравство.

Пројекат „Град Вршац – грађанин као кључни актер градске локалне самоуправе“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.