ОД ОСНИВАЊА... Ана Бојер, са срећом, најмање још 20 година на челу!

Уздин

Свечано обележена 20. годишњица рада Удружења жена „Бакице“

БАКИЦАМА И ДЕВОЈКЕ ДА ПОЗАВИДЕ!

• Најважније активности „Бакица“ су оне на очувању традиционалних вредности румунске националне заједнице, а све у циљу да то буде и права порука за будуће генерације

Симболички, на Дан жена, 8. марта 2003. године, у Уздину је почело са радом Удружење жена „Бакице“, које је, на себи својствен начин,у свечарској атмосфери, пуној емоција, обележило 20 година постојања.

Бакице“ су свих ових година на особен начин више него успешно неговале и чувале културне домашаје румунске националне заједнице у свим сферама стваралаштва, афирмишући традиције и обичаје и национални идентитет Румуна и Румунки, не само Уздина, него и целе Војводине.

Ана Бојер, истичући задовољство досадашњим радом, прва и садашња председница овог удружења, и захваљујући се присутнима на исказаном уважавању, подсетила је на најважније активности „Бакица“ на очувању традиционалних вредности румунске националне заједнице, а све у циљу да то буде и права порука за будуће генерације.

Свечаности је присуствала и Марија Грапини, чланица Европског парламента, која је „Бакицама“ уручила пригодне поклоне, док су гошће из Темишвара присутне госте развеселиле двема песмама, једном на српском и другом на румунском језику. Мултикултуралност на делу, нема шта!

О значају „Бакица“ говорило је и присуство Даниела Бале, из Конзулата Румуније у Вршцу, као и још једног Даниела, Магду Даниела, председника ИО Националног савета румунске националне заједнице.

Испред Општине Ковачица присуствовала је Маријана Мелиш, помоћница председника општине, која је истакла значај „Бакица“ на афирмацији мултикултуралности и промовисању румунске традиције и обичаја, напомињући да су оне модел како треба да функционише удружење жена у ширим оквирима.

Формални део дружења завршен је дувањем у свећице које су биле у облику броја 20, са жељама које ће „Бакице“, нема сумње, испунити врло брзо, не само на сопствено задовољство.