Енергија знања

Сарадња Тјуменског државног универитета и «Гаспром њефта»

СТУДЕНТИ ИЗ СРБИЈЕ НА ПРОЈЕКТИМА У РУСИЈИ

Већина пројеката у Русији, на којима су ангажовани НИС-ови стипендисти из Србије, везана је за нове технологије у нафтној и гасној области

Навикли смо да су наши студенти у иностранству увек хваљени, а наши стручњаци тражени у свим областима. Тако су и четворица студената из Србије, који се школују на мастер студијама на Политехничкој школи при Тјумењском државном универзитету, добила понуду за учешће у онлајн летњим пројектима које организује овај универзитет у сарадњи са компанијом „Гаспром њефт“.

Ова четири момка су стипендисти НИС-а, а своје основне студије су такође завршили као стипендисти ове компаније у оквиру програма „Енергија знања“ и то на Санктпетербуршком рударском универзитету и Руском државном универзитету за нафту и гас „И. М. Губкин“ у Москви.

Поменути пројекти ће бити реализовани онлајн, због тренутне епидемиолошке ситуације у свету, а рад стипендиста ће пратити надлежни из НИС-овог организационог дела „Истраживање и производња“, на чију су иницијативу отишли на мастер студије, и то на смер „Концептуално инжењерство“, како би стекли знања и искуства неопходна у будућем раду. Такође, како је свим стипендистима НИС-а обавезна летња пракса у компанији отказана због епидемије, њихово учешће у овим пројектима биће третирано као реализован практични рад.

Стипендисти су се за пројекте определили у складу са својим интересовањима и биће ангажовани на период предвиђен за њихову реализацију, уз одређену новчану накнаду.

Борко Рајовић, један од њих, каже да су позив за учешће у летњем пројекту добили од шефа одсека за образовање Политехничке школе Тјуменског државног универзитета, на основу постигнутих успеха током прве године мастер студија. Што се тиче онлајн формата сигуран је да ће пренос знања бити једнако стручан као традиционални.

„Постоје многе светске платформе које омогућују једноставну организацију посла у онлајн формату, што додатно повећава ефективност“, сматра Борко.

Други, Марко Вучковић, верује да ће ова летња пракса имати велики значај, јер су већина пројеката на којима су ангажовани везани за нове технологије у нафтној и гасној области, које представљају будућност нафтне индустрије.

„Хтео бих и да истакнем, осим инжењерских практичних знања, важан аспект ове летње праксе, а то су „софт скилс“, као што су ефективна комуникација, рад у пројектној екипи, критичко мишљење, који ће нам свакак помоћи да се лакше интегришемо у колектив када се запослимо у компанији“, каже Вучковић.

Душан Јаковљевић, трећи од њих, наглашава да данас ретко ко може са сигурношћу да каже да га после завршених студија чека посао, а поготову посао у струци.

„То је један од главних разлога зашто смо показали, без лажне скромности, задивљујуће резултате током школовања на једном од најбољих универзитета за ову врсту делатности у целом свету“, каже Душан.

Четврти, Емил Татић, подсећа како је све почело. Хтео је да студира у Бечу, али је сазнао да постоји могућност студирања у Москви и то као стипендиста једне од највећих компанија на овим просторима, НИС-а. Аплицирао је за стипендију, прошао тражене тестове и кренуо да се спрема за будуће студије у Русији.

„Поносан сам на свој избор и с нестрпљењем чекам да се вратим у компанију и почнем да примењујем сва знања која сам стекао током образовања“, каже Емил.

Компанија НИС, путем програма „Енергија знања“, стипендира студенте у Србији и Руској Федерацији. Кроз програм стипендирања до сада је прошло преко 100 студената, од чега је за студирање на престижним руским универзитетима додељено 40 стипендија.

Сви НИС-ови стипендисти након завршетка студија добијају посао у компанији.