НИС-РНП

Дигитална трансформација у Рафинерији нафте Панчево

ПРЕПОЗНАТИ КВАР ПРЕ НЕГО ШТО СЕ ДОГОДИ

• НИС прешао са такозваног, корективног на проактивно одржавање рафинеријских постројења

Препознати квар пре него што се догоди и на тај начин спречити обуставу рада фабрике и скупе поправке. Звучи невероватно, али управо тако би се укратко могао описати један од најновијих пројеката који се тренутно уводи у Рафинерији нафте Панчево.

Наиме, како поручују из НИС-а, у оквиру којег послује и панчевачка рафинерија, тренутно се у целој компанији спроводи велики број дигиталних пројеката који ће у знатној мери унапредити пословање ове компаније, а Рафинерија у Панчеву у овом процесу заузима посебно место. Поменути пројекат у НИС-у називају системом „предиктивног одржавања постројења“ и његов циљ је рано препознавање потенцијалних кварова на важној опреми и спречавање непланираних обустава рада постројења у рафинерији.

Константно се трудимо да држимо корак са европским рафинеријама, а један од доказа да то успевамо су управо дигитални пројекти које спроводимо. Увођењем система предиктивног одржавања значајно ћемо повећати безбедност радних процеса у нашој рафинерији, смањити оперативне трошкове, а самим тим допринети повећању ефикасности пословања и унапређењу конкурентности. Ми се овде нећемо зауставити, настављамо са увођењем нових технологија и у плану је низ пројеката дигиталне трансформације који ће омогућити већу поузданост опреме и ефикасније управљање свим процесима у панчевачкој рафинерији”, каже Владимир Гагић, директор Блока Прерада у компанији НИС.

Како заправо ради „предиктивно одржавање постројења“? НИС-ови стручњаци објашњавају да овај систем представља један од најзначајнијих алата који омогућава прелазак са такозваног корективног на проактивно одржавање рафинеријских постројења. Савремени рачунарски системи константно прате рад постројења, прикупљају податке о раду опреме и на основу дубоких и сложених анализа података у реалном времену и података о ранијем раду опреме сугеришу када би и где могло да дође до квара. Реч је о најбољој светској пракси у примени концепта тзв. учења машина, односно Machine Learning Software.

Овај пројекат је само један у низу бројних дигиталних које НИС спроводи. Подсећања ради, НИС је пре неколико месеци у рад пустио раније мобилну апликацију „Drive.Go која потрошачима на NIS Petrol и GAZPROM бензинским станицама омогућава да плате купљено гориво без уласка у саму бензинску станицу и одласка на касу.