РОК 90 ДАНА... Анка Симин Дамјанов и Станислава Малић Гостовић

Опово

Стижу средства за израду плана родне равноправности

ПОДИЋИ НИВО, НЕ САМО СВЕСТИ!

• Израда локалног акционог плана за унапређење родне равноправности је од посебног значаја за локалну самоуправу – истакла је Анка Симин Дамјанов, заменица председника Општине Опово, након потписивања уговора са Заводом за родну равноправност  у Новом Саду

Покрајински Завод за равноправност полова доделио  је 3,5 милиона динара за израду акционих планова за унапређење родне равноправности у 10 локалних самоуправа у АП Војводини.

Од локалних самоуправа Јужнобанатског управног округа средства за ту намену добила је једино Општина Опово, и то у износу од 350.000 динара.

Са Станиславом Малић Гостовић, директорком Завода, уговор је, у име Општине Опово, потписала Анка Симин Дамјанов, заменица председника општине, која је том приликом истакла значај овакве подршке за унапређење родне равноправности у свим областима друштвеног живота, на свим нивоима.

Средства за израду локалних акционих планова за унапређење родне равноправности додељена су с циљем  да се и финансијски подрже локални механизми како у испуњавању законских обавеза на том плану, тако и што ефикаснијем дефинисању стратешких циљева

и приоритета у сфери родне равноправности, као и подршка институцијама надлежним за спровођење тих циљева. Ту, свакако спадају и активности на подизању свести грађана о значају родне равноправности, али и правовремена и континуирана координација свих друштвених субјеката на њеној афирмацији у пракси.

Рок за реализацију пројектних активности ограничен је на 90 дана од потписивања уговора, односно уплате средстава на рачун локалне самоуправе.

Случајно или не, тек, уговори о финансирању израде планова родне равноправности потписани су два дана пре Међународног дана људских права, који се облежава од 1950. године, две године после потписивања Универзалне декларације о људским правима, којом је признато право свих људи на „живот, слободу и сигурност, без икаквих разлика“.

Пројекат „Општина Опово – будућност која се огледа у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.