ВЕЛИКО СРЦЕ... Славко Радојчић у свом елементу

Наш саговорник

Славко Радојчић, председник Удружења добрих људи “Огњиште” из Панчева

ТО СУ РАДОЈЧИЋИ – КАКАВ ОТАЦ ТАКАВ СИН!

• Удружење добрих људи “Огњиште” већ неколико година око себе окупља људе са идејом да се кроз различите акције прикупе средства којима ће се помоћи онима којима је помоћ потребна, од болесне деце до породица у незавидној економској ситуацији, али и установа и организација које и саме помажу другима

И ове Нове године, Удружење добрих људи “Огњиште” је, уз помоћ бројних добронамерних људи, предузетника и фирми, кроз свој, сада већ традиционални, четврти заредом “Божићни караван”, обезбедило новогодишње пакетиће за већи број малишана, како у Панчеву тако и на Косову и Метохији. Како нам је рекао Славко Радојчић, председник удружења “Огњиште”, ове године су пакетићи обезбеђени и подељени малишанима која бораве на дечијем одељењу панчевачке Опште болнице и у Сигурној кући у Панчеву, као и деци из Дневног боравка “Невен” и деци бројних породица којима ово удружење редовно помаже.

– Већу количину пакетића послали смо и у манастир Копорин, из којег ће се они, уз помоћ удружења “Сви за Космет”, поделити деци која живе у енклавама на КиМ. На више локација по граду смо имали божићне кутије “Огњишта” где су грађани могли донирати слаткише, сланише и играчке за пакетиће и морам рећи да је одзив био изванредан. А као и ранијих година, и моја фирма НИС је и ове године обезбедила 50 играчака које смо расподелили у новогодишње пакетиће за наше малишане – открива наш саговорник и додаје да је за ову намену било и доста новчаних донација грађана. Од тих средстава, “Огњиште” је за осморо деце са листе организације “Буди хуман” донирало по 10 хиљада динара, уместо новогодишњих пакетића. Током прошле године “Огњиште” је више пута значајном помоћи у животним намирницама и гардероби помогла и Верском добротворном старатељству – Црквеној кухињи у Београду.

А поред новогодишњих пакетића, “Огњиште” је недавно скупило и 310 хиљада динара за лечење Михајла Стаменкова, малишана из Пирота оболелог од Дишонове дистрофије и то кроз организовање хуманитарног дана у фризерско-козметичарском салону “Студио НН” као и хуманитарног тренинга у Тренинг центру “Гвожђар”. А како нам је наш саговорник рекао, ову акцију су помогли и малишани из панчевачког вртића “Кефалица” где су, на идеју васпитачица, деца правила различите рукотворине које су, на базару у вртићу, њихови родитељи имали прилику да купе. На тај начин су скупили око 40 хиљада динара.

БОЖИЋНИ КАРАВАН… на једној од бројних станица

Није први пут да је ово удружење скупљало новац за лечење оболеле деце. Тако је прошле године обезбеђено и 300 хиљада динара за лечење Тодора Стефанова и то на необичајан начин, наиме, Славко је, током августа, сам учествовао у акцији када се пешке упутио од Панчева ка Церу, путем од 140 километара, који је прешао за три дана. Трећег дана се придрижио другим учесницима “Церског марша” који се сваке године организује као марш до села Текериш, места чувене Церске битке. Поред тога, на Дан Светог Василија, 12. маја, Славко Радојчић је са још четири учесника кренуо пешке од цркве у Омољици ка манастиру Острог и том приликом су за десет дана прешли пут од 460 километара. На тај начин су, у сарадњи са удружењем “Увек са децом” које се основано пре три деценије при Институту за онкологију и радиологију, прикупили преко 1,3 милиона динара, намењених деци оболелој од рака. Наш саговорник најављује да му је у плану да и ове године реализује сличну акцију али не наводи детаље осим да ће му бити потребна помоћ ПД “Јеленак” пошто ће пут бити пун препрека које треба прећи.

Када је већ реч о плановима “Огњишта”, Радојчић наводи да је тренутно актуелна акција прикупљања помоћи за вишечлану породицу Николић из Панчева:

– Покренули смо акцију за Николиће с планом да им се обезбеди нови трајни дом. То ће бити скупо а каква је економска ситуација, нисам сигуран да ћемо успети у тој намери. Ако не успемо, идеја је да породици помогнемо у неком смислу, можда да деци обезбедимо школски прибор и средства за ужину у наредним годинама. Имам у плану и да наставим акцију коју смо покренули пре три године, а која је стала због пандемије, а такође се тиче обезбеђивања куће за једну девојчицу у Параћину и њену породицу. Правити овакве планове није захвално пошто никада не знате шта ће се нових породица или деце појавити а којима треба помоћ – закључује председник удружења “Огњишта”.

ОГЊИШТЕ И ПРИЈАТЕЉИ

Ако желите помоћи удружењу “Огњиште” у њиховим акцијама, можете се о свему информисати на ФБ страници удружења или на сајту www.udruzenjeognjiste.org. Ако донацијом желите подржати рад “Огњишта”, број рачуна удружења код Ерсте банке је 340-11024157-94.

Удружењу “Огњиште” помажу; “НН Студио”, ПАН ЛЕДИ, ГП “Гајић МАГ”, ТЦ “Гвожђар”, Формафитнес студио, СТР “Фонтана”, Дућан брашна, Сњежана, ПД “Јеленак”, Фото “Сава”, Синдикат НИС-РНП...

На наше питање шта га лично мотивише да своје слободно време, али и не мала средства, троши на помагање другима, Славко каже да то има корене у његовој породици и да је његов покојни отац увек био спреман да помогне што је утицало и на њега. Поред тога, он каже да на исти начин и он сам жели да утиче на свог сина, да буде пример и њему, али и свим другим људима који можда имају жељу да помогну али не знају како.

– Ипак, ништа од овога што смо до сада урадили не бих успео сам, без помоћи људи око себе а њих, на сву срећу, има много – закључује Славко Радојчић, председник Удружења добрих људи “Огњиште” из Панчева.

                                                                                     (Старт 013)