ПРИЗВУК ПРОШЛОСТИ... Славица Полић (прва слева) са својим „Омољчанкама“ на свом терену...

На кафи са…

Славица Полић, председница Удружења жена “Омољчанке” из Омољице

РАЗЛИЧИТОСТ ЈЕ БИТ УЗАЈАМНОГ РАЗУМЕВАЊА

• Чланице Удружења жена “Омољчанке” су ових дана имале изложбу својих радова у оквиру Ускршњег базара, а већ у августу „Омољчанке“ организују манифестацију “Омољачка циповка”, по којој је ово удружење познато

У оквиру Ускршњег базара, у Дому културе у Омољици, и ове године била је организована изложба пригодних радова чланица Удружења жена “Омољчанке” и сви који су претходних дана имали прилику да посетиле просторије овог удружења могли су да виде бројне рукотворине и украсе чија је тема била управо најрадоснији хришћански празник – Ускрс. О овој, али и многим другим активностима Удружења жена “Омољчанке” разговарали смо са Славицом Полић, председницом овог удружења.

– Удружење је основано 27. септембра 2014. године и данас окупља осам чланица различитог животног доба. Оно што одликује наше удружење, бит узајамног разумевања је та различитост, како у годинама чланица тако и у стварању и реализацији идеја, у чему све чланице учествују и чиме се ствара та групна кохезија – објашњава прва дама овог удружења и додаје да је оно основано са идејом очувања традиционалних старих заната и вештина, попут ткања, веза, златовеза, хеклања, плетења и других старих вештина овог поднебља, као и очувања културне баштине и развоја сеоског туризма.

А када говори о различитости која краси ово удружење, осим година чланица, она мисли и на вештине самих чланица, свака је специјалиста у својој области, било да је то неки од старих заната или прављење других рукотворина попут торби, хаљина, корпица, различитих украса од креп-папира, чиме се још Омољчанке баве.

Поред тога, чланице овог удружења успевају и да споје те старе занате са модерним, да им удахну дух савременог времена, наглашава наша саговорница и као пример наводи етно-хаљине које су направљене у складу са модерним стиловима или хеклане торбе, које такође праве чланице Удружења, а које се могу носити и данас, иако имају призвук неких давних времена. А ту су рукавице за домаћице, корпице за поклоне, новчаници, несесери, ешарпе… Све оно што жене у удружењу успеју да направе, на крају стигне на својеврсну сталну изложбу која се може видети у просторијама овог удружења у Дому културе у Омољици.

– Све што радимо, не бисмо могли да реализујемо без подршке градске власти Панчева и свакако треба поменути да је сарадња са Градом изузетна. Ту нам много помажу и госпођа Марина Томан, начелница Јужнобанатског управног округа, као и Ивана Росић, председница Савета за родну равноправност града Панчева. Била би неправедна када не бих поменула и нашу месну заједницу, наше сеоско јавно-комунално предузеће као и наш Дом културе који нам је великодушно уступио део својих просторија на коришћење – наводи наша саговорница и додаје да је тиме створен посебан вид сарадње, када Дом културе реализује своје програме, попут изложби и књижевних вечери, у позадини се могу видети бројне рукотворине чланица Удружења жена “Омољчанке” што доприноси још бољој атмосфери.

Славица Полић каже да удружење које она води учествује на свим манифестацијама које организује Град Панчево и Туристичка организација Панчева, попут Божићног базара, Ускршњег базара, Дана Вајферта, Карневала и других. Поред тога, ово Удружење и само читав низ година, организује своју манифестацију под називом Етнобазар “Омољачка циповка”. Базар се одржава сваке године у августу, у склопу Породичних дана, манифестације иза које стоји Месна заједница Омољица.

Удружење жена “Омољчанке” често организује и хуманитарне акције или учествује у таквим акцијама других удружења.

– Удружење жена “Омољчанке” има и одличну сарадњу са другим удружењима жена са територије Града Панчева. Гостујемо на манифестацијама које организују друга удружења жена из Панчева, а она су увек добродошао гост и на нашим манифестацијама и акцијама. До сада смо гостовали у готово свим панчевачким селима, Качареву, Новом Селу, Јабуци, Иванову, Банатском Брестовцу… – каже наша саговорница и подсећа да ово удружење гостује и на другим манифестацијама које се реализују ван Панчева, а све са циљем очувања наше културне традиције, попут манифестације “Славски колач”, затим на “Сајму стваралаштва сеоских жена у Војводини”, као и на манифестацији народних ношњи под називом “Ко се лепо носи тај се и поноси”, на којима су Омољчанке увек остављале упечатљив утисак.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево