ДА НАС ЧУЈУ, РАЗУМЕЈУ... Слађана Ћургуз

Једно питање – више одговора

Слађана Ћургуз, директорка ОШ Борисав Петров Браца“ Панчево

ДА СЕ УВЕК СЕТЕ КАКО ЈЕ ЛЕПО БИТИ ДЕТЕ

• До краја овог полугодишта чека нас још много различитих активности, а то је и оно што представља печат наше школе. Да учимо, васпитавамо се и одрастамо у пријатном амбијенту, у окружењу у којем смо уважени, поштовани, где нас чују, разумеју и прихватају – истиче директорка Ћургуз

Слађану Ћургуз, директорку панчевачке ОШ „Борисав Петров Браца“ , која је на тој функцији од 2015. године, питали смо које су то најзначајније ваннаставне активности ученика ове школе од почетка школске године, са којим циљем и са каквом поруком.

Ево њеног одговора:

– Основна школа „Борисав Петров Браца“ налази се у мирном крају Панчева, окружена лепо уређеним двориштем пуним зеленила. Име је добила по народном хероју из Другог светског рата.

Да, најпре, нешто кажем о опремљености. Школа има савремене учионице са најмодернијим училима. У свакој учионици налазе се бела и интерактивна табла, телевизори са великом екранима и лаптопови. Кабинет за информатику опремљен је модерним рачунарима. Фискултурна сала има терене за кошарку, одбојку и фудбал, и опремљена је свим пратећим реквизитима.

ПРИПРЕМЕ У ТОКУ… у сусрет предстојећим празницима

У школи је организован целодневни боравак у лепо уређеној учионици, у којој се ђацима пружа стручна помоћ у учењу и изради домаћих задатака.

А сад о ономе што сте ме питали.

Већ дуги низ година пракса у овој школи је да се подстиче и развија таленат ученика кроз креативне радионице (луткарску, ликовну, литерарну, рецитаторску, спортску и многе друге). Школа сваке године учествује у различитим активностима.

Ове школске године „Брацина“ школа је у првом полугодишту била део следећих догађања:

• На самом старту школске године уприличена је срдачна добродошлица првацима, и то луткарском представом „Необична прича о три прасета“.

• Већ средином септембра ученици су, поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, креирали изложбу са поруком „Иако различити – ипак јединствени“.

• Септембар је био и месец сарадње са Црвеним крстом, у оквиру чега је одржана радиониоца за ученике првог разреда.

• Крајем септембра обележен је Европски дан језика. Тада је одржан низ активности , дискусија и презентација на часовима страних језика.

• У нашој школи се „Дечја недеља“ обележава на посебан начин. Овог октобра, тим поводом су сваког дана организовани разноврсни садржаји: литерарни и ликовни дан, дан друштвених игара, изложба играчака од рециклираних материјала, квиз знања, спортски дан и изложба кућних љубимаца ученика и наставника.

СВИ ЗА КОСМЕТ… новогодишњи поклони за децу са КиМ-а

• Школа традиционално, крајем октобра, организује посету Међународном сајму књига у Београду. Ове године су ученици виших разреда, са својим наставницама српског и италијанског језика, провели дивне тренутке уживајући у чарима света књиге.

• У новембру су ученици, у оквиру секције Млади историчари, правили плакате о хероинама из Првог светског рата, а све то поводом обележавања 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату.

• Ученици виших разреда учествовали су ове године у едукативном квизу „Научи се човече – Саобраћајни зна(Л)ци“ , који је организовала Агенција за безбедност саобраћаја Србије , у сарадњи са „ЕТМ продукцијом“. Новембарски дан је био савршен тренутак за учење нечег новог на основу непосредног искуства. Ученици другог разреда су на топлом новрембарском сунцу покушавали да „ухвате“ сенке, тако што су их исцртавали кредом на бетону и на тај начин открили још један занимљив свет за игру.

• Поводом Светског дана детета (20. новембар) организован је низ активности. Једна од њих је била радионица „Буквар дечјих права“, у сарадњи са стручним сарадницима, педагогом и библиотекаром школе. Радионица је осмишљена тако да се деца упознају са својим правима кроз илустрације и стихове Љубивоја Ршумовића.

• Школа „Борисав Петров Браца“ често учествује и у хуманитарним акцијама. Ове године су ученици нижих разреда, са својим учитељицама, били су активни у реализацији пројекта „Сви за Космет“, којом приликом су припремили новогодишње пакетиће за децу на Косову и Метохији, а с циљем да помогну најугроженијима и улепшају им предстојеће празнике.

ТО ЈЕ ОНО ШТО ОСТАЈЕ… једна од бројних креативних дечјих радионица

• Последња активност у децембру ове школске године била је радионица „И ја сам дете са ове планете“, а поводом Међународног дана особа са инвалидитетом.

До краја овог полугодишта чека нас још много различитих активности, а то је и оно што представља печат наше школе. Да учимо, васпитавамо се и одрастамо у пријатном амбијенту, у окружењу у којем смо уважени, поштовани, где нас чују, разумеју и прихватају.

И да завршим с Микиним стиховима „Путева има триста да се оде из детињства, а само се ретки сете да остану вечно дете“.

Порука је јасна – завршава, на свој начин, директорка Слађана Ђургуз.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево