СТАБИЛИЗАЦИЈА... Жељко Јелкић

Уочи Празника рада

СЕВЕР ОХРАБРУЈЕ, ЈУГ ПОМАЛО ЗАБРИЊАВА

За Старт 013 пише: Жељко Јелкић, председник ССС
града Панчева и општина

У прегледу претходне године и ове текуће, ССС града Панчева и општина мора да укаже на неке догађаје који су свакако утицали на рад и приходе привреде у Панчеву.

Наиме, након дуготрајног утицаја вируса COVID 19, у претходном периоду је дошло до благог опоравка привреде. Међутим, свеукупна економска и политичка ситуација није нам омогућила дужи период привредног и друштвеног раста. Са актуелном кризом и ситуацијом са сукобом у Украјини поново долази до поремећаја око набавке неопходних сировина и репроматријала, као и пласмана готових производа.

Нас Панчевце може да охрабри раст инвестиција у Северној индустријској зони, повећање капацитета у фабрици ЗФ као и почетак рада Бросеа, међутим, забрињава нас даљи развој и стагнација у Јужној индустријској зони.

Проблеми у Северној зони су недостатак организованијег наступа синдикалних организација, без обзира на контакте Већа ССС Панчева са руководством фабрика и локалном самоуправом. Такође, приметна је и стагнација зарада и миграција запослених у склопу Северне зоне, али и ван ње, односно, одласка запослених ван Панчева. То се може констатовати и за предузећа у Јужној зони, где је сада доведена у питање и интеграција, односно преузимање Петрохемије од стране НИС-а. И ту је дошло до одлива радне снаге, пре свега у Северну зону, али и значајан број који је отишао у Винчу (спалионица). Охрабрује почетак и покушај покретања производње у бившој Азотари, садашњем Промисту, међутим, логистички проблеми су изузетно присутни, а тичу се, пре свега, у ангажовању квалитетне и квалификоване – стручне радне снаге.

Што се тиче самог деловања Синдиката, дошло је до стабилизације рада и деловања организација у склопу Већа ССС Панчева, као и до додатног ангажовања у локалном СЕС-у где је председавање преузела Унија послодаваца.

Синдикат је био активан и у преговорима за потписивање колективних уговора, пре свега у Комуналној делатности, чије потписивање се очекује ових дана. Осим тога упоредо се ради на колективним уговорима за Предшколску установу, као и за установе културе. У претходном периоду јавни сектор је добио и финансијску помоћ и незнатно повећање зарада. Наравно оно што се поставља као задатак у наредном периоду је ангажовање на оснивању синдикалних организација у приватном сектору и на едукацији чланства кроз организовање семинара на значајне теме по запослене који се одржавају редовно и у сарадњи са иностраним партнерима.

И на крају, запослени чланови Синдиката организовано ће обележити 1. мај заједно са свим члановима ССС Србије у Лесковцу, испред фабрике Јура, чиме ће се пружити подршка запосленима у тој компанији која је већ позната по свом односу према запосленима и синдикалним активистима.

Свим суграђанима желимо срећне ускршње и првомајске празнике, да их проведу са својим породицама у здрављу и миру.