Панчево

Сећање на жртве НАТО бомбардовања Рафинерије нафте

САМО ЈЕДНО ПИТАЊЕ: ЗАШТО?

• На данашњи дан, пре 20 година, НАТО бомбе убиле су тројицу радника Рафинерије: Дејана Бојковића, Душка Богосављева и Мирка Дмитровића

У злочиначкој агресији НАТО алијансе на СРЈ, пре двадесет година, 4. априла, између осталих циљева, бомбардована је и Рафинерија нафте Панчево. Том приликом, на свом радном месту, ни криви ни дужни, страдала су тројица радника. Зверски су убијени Дејан Бојковић, Душко Богосављев и Мирко Дмитровић. Био је то злочин који се никада не може заборавити. И не заборавља се.

Као и сваке године, тако и ове, 4. априла,  на дан страдања недужних радника Рафинерије нафте Панчево, положени су венци поред симболичког споменика жртвама НАТО бомбардовања, на самом улазу у рафинерију. Десет минута трајала ће ћутња људи поред споменика, из које је јасно назирала само једна реч и једно питање: Зашто?

А онда је уследило полагање венаца. За вечно сећање на Дејана, Душка и Мирка. Сем оног значења које сваки венац носи са собом, сваки од њих носи у себи и поруку злочинцима: То вам никада нећемо заборавити. А нека опрости онај ко то може.

Венце поред споменика страдалим радницима  положили су Саша Павлов, градоначелник Панчева, Владимир Гагић, директор Блока Прерада, Божо Достић, председник Организације синдиката НИС-РНП, представници Војске Србије…

Након полагања венаца, у изјави за новинаре, градоначелник Павлов је, изражавајући саучешће породицама погинулих, подсетио да је то био злочин који се не заборавља, да су радници страдали на свом радном месту, али и да је то била и велика еколошка катастрофа. –Нема правих речи којима би се исказала величина злочина који се догодио, и зато ћемо вечно чувати успомену на погинуле раднике – изјавио је, између осталог, Саша Павлов, градоначелник Панчева.