А САД РЕЗУЛТАТИ... Саша Павлов, градоначелник Панчева

Панчево

Саша Павлов, градоначелник Панчева

ИНВЕСТИЦИЈЕ И НОВА РАДНА МЕСТА

• Јануара 2016. године у Панчеву је било око 10 и по хиљада незапослених, а јануара ове године на евиденцији НСЗ је било 8840 лица која траже посао, што говори да је од тада око 1700 Панчеваца успело да реши овај животни проблем

– Све што смо радили од 2015. године до данас, и штa ћемо надаље радити, јесте реализација критеријума Стратегије развоја града до 2020. године, при чему су нам најважнија била и јесу два циља: први је стварање једног привредног амбијента привлачног инвеститорима, а други је активна сарадња са привредом града како би се смањио број назапослених у Панчеву. Сада имамо конкретне резултате, инвестицију аустријске компаније ЕГСТОН Систем Електроникс која ће ових дана и званично кренути са радом и отворити 100 нових радних места. То је прва директна инвестиција у Панчеву последњих неколико година – каже за Старт 013 градоначелник Панчева Саша Павлов и додаје да је у овом граду било озбиљних инвестиција током свих ових година, али да је већина њих остварена кроз приватизацију што није нужно доводило и до отварања нових радних места. Поред тога, недавно су почели радови на изградњи фабрике “ZF E-mobility”, лидера у производњи делова за путничка возила на преко 10 хектара у оквиру Северне индустријске зоне за које је, по речима нашег саговорника, најбрже издата грађевинска дозвола у Србији на шта је градоначелник Павлов посебно поносан. То је инвестиција вредна 100 милиона евра, која ће у својој првој фази запослити 540 људи, а како нам открива градоначелник, потписано је и писмо о намерама које дефинише изградњу још једне фабрике на површини од 9,8 хектара која би упослила још преко 400 лица. У току су и преговори око евентуалне треће фазе инвестиције ове угледне компаније, као и преговори око доласка још једне светски познате компаније “Бош” и неколико домаћих инвеститора чијом  реализацијом би Северна индустријска зона постала погон развоја Панчева. Како он даље каже, за Панчево је од изузетног значаја и то што су то све озбиљни инвеститори који у овом граду желе да реализују своје развојне пројекте, а што ће свакако поправити привредну слику овог града.

Павлов подсећа да је ова градска власт на почетку мандата, да би привукла потенцијалне инвеститоре морала отворити зоне за инвестиције које су до тада постојале само у плановима, без решених имовинских односа до краја и без неопходне инфраструктуре. Избор је пао на Северну индустријску зону. – Ми смо за то издвојили озбиљна средства, преко 300 милиона динара током ових година али смо, кроз опремање саме Северне индустријске зоне, доста урадили и за грађане Панчева: изграђен је Потамишки колектор који је омогућио  повезивање великог броја домаћинстава на канализациону мрежу, а слично је и са водоводом,  изграђен је магистрални водовод који је у северна панчевачка села довео воду из градске мреже. Изграђена је и саобрађајница, гасовод, осветљење и све то је урађено у веома кратком року при чему ниједан буџетски корисник није био ни у чему ускраћен – напомиње Павлов и додаје да је тиме остварен први важан стратешки циљ, а то је привлачење потенцијалних инвеститора.

Други важан циљ Стратегије, смањење незапослености такође се успешно реализује. Како каже наш саговорник, то показује и сама статистика: јануара 2016. године у Панчеву је било око 10 и по хиљада незапослених, а јануара ове године на евиденцији НСЗ је 8840 лица која траже посао, што говори да је од тада око 1700 Панчеваца успело да реши овај животни проблем. И по питању броја привредних субјеката стање се поправља: данас их има око 1800, за 80 више него почетком 2016. године а слична ситуација је и са предузетницима, њих данас има 4902 што је за око три стотине више него почетком 2016. године.

– Раст броја предузећа и предузетника поправља привредну слику града, мање је незапослених, а приходи буџета су већи. Успешном реализацијом та два, за нас веома важна сегмента Стратегије, ја сам лично презадовољан, а посебно због тога што нам то показује у ком правцу треба наставити са радом. Посебно треба нагласити да у свему томе ми нисмо финансијски запоставили ни један сегмент друштвеног живота у Панчеву. Никоме нисмо смањили средства, успоставили смо сарадњу са домаћом привредом и успешно решавамо социјалне проблеме и све то без икаквог негативног утицаја на животну средину – напомиње градоначелник Павлов. Он додаје да је Панчево у претходном периоду доста средстава за своје потребе обезбедило из екстерних извора, попут Канцеларије за јавна улагања АП Војводине са којом, како он оцењује, никада није постојала тако добра сарадња као данас, а као пример наводи реконструкцију Интернистичког одељења панчевачке Болнице за шта је издвојено 500 милиона динара као и обезбеђивање средстава за завршетак радова на згради Завода за јавно здравље и изградњи и одржавању каналске мреже и атарских путева. Панчево сада чекају и реконструкције свих социјалних установа у граду и појединих амбуланата а управо кроз сарадњу са овом Канцеларијом, најављује градоначелник Панчева Саша Павлов.

(Старт 013)

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао

Град Панчево