Опово

Самостална изложба Арпада Пулаија у Галерији „Јован Поповић“

ПОНИРАЊЕ У ДУБИНУ НЕСВЕСНОГ

• Што више учимо о сопственом размишљању, лакше ћемо уочити све што није слободан избор у нашим представама (Тронд Берг Ериксен )

Самостална изложба Арпада Пулаија Интроспекција – Надреализам као одбрамбени механизам сањара,  обухвата радове у текстилу из различитих целина насталих у претходне три године – целина по којој и сама изложба носи назив, затим Tekstil gyökerei (Корени текстила), објекат Лицем у лице, као и серија цртежа Cave world из 2011. године.

Тродимензионалне радове уметник је реализовао различитим техникама – пустована вуна, кукичање и комбиноване технике, користећи текстилне материјале (вуну, памук, полиамид и др.) и сирове материјале из природе (биљка агаве, влакна коре дрвета и др.).

Поднаслов рада који је аутор дао скулпторалној целини Интроспекција, послужило је као полазиште кустоскињи Милици Перић, да све изложене радове сагледа кроз елементе надреалистичких мисли, идеја и приступа уметности. У радовима на поставци огледа се жеља уметника за понирањем у дубине несвесног, у скривене просторе мисли и емоција, као и потреба за истраживањем.

Изложба ће бити отворена 23. априла, и трајаће до 17. маја 2019. године.