Вршац

Уставни суд усвојио уставну жалбу Града Вршца

КО ЈЕ ОБМАНУО ПЕНЗИОНЕРЕ?

• Одлуком Устваног суда утврђено  да је Граду Вршцу ускраћено право на правично суђење те је наложио Вишем суду у Панчеву да пресуде преиначи у складу са том одлуком

Виши суд у Панчеву доставио је Градској управи у Вршцу првих 7 преиначених пресуда које се односе на 30 пензионера овог пута у корист Града Вршца, у предметима по којима је Град Вршац првобитним пресудама Основног суда у Вршцу и Вишег суда у Панчеву био дужан да надокнади сав обустављени износ самодоприноса за канализацију наплаћен у претходних 10 година. Уставни суд Републике Србије је у децембру 2018. године усвојио уставну жалбу Града Вршца према којој је утврђено да је Граду Вршцу ускраћено право на правично суђење те је наложио Вишем суду у Панчеву да пресуде преиначи у складу са том одлуком.

Упркос бројним апелима локалне самоуправе пензионерима, да не наседају на приче појединих адвоката и улазе у скупе, неизвесне и врло ризичне спорове против свог Града, до данас је Граду Вршцу принудном наплатом са буџета обустављено готово 80 милиона динара за око 1.000 пензионера.

Намеће се питање, у чијем је било интересу да се и након усвајања Уставне жалбе иде у веома скупе поступке извршења и ко је на рачун преварених пензионера стекао енормно богатство. Да ли у свему томе постоји спрега појединих адвоката и приватних извршитеља са правосудним институцијама остаје надлежним органима да утврде.

Према преиначеним пресудама Вишег суда у Панчеву, Град Вршац сада има право на противизвршење, односно да износ новца који је принудном наплатом скинут са буџета Града Вршца потражује назад од пензионера који су се у извршном поступку наплатили али увећан за све остале трошкове такси, адвоката и ивршења која су пратила поступак.

Дакле, све трошкове који су и до неколико пута већи од враћеног износа пензије неће сада враћати адвокати и извршитељи већ сами пензионери који су обманути и којима исти ти адвокати нису предочили ризик поступака у који улазе. Град Вршац сада улаже напоре у проналажењу решења за новонасталу ситуацију, а у циљу да се вршачки пензионери не доведу у још неповољнију ситуацију од ове у којој се тренутно налазе. Овим поводом ће се градоначелница Вршца Драгана Митровић у току наредне седмице обратити грађанима са више детаља, каже се у саопштењу Кабинета градоначелнице.