СМИШЉА СВОЈЕ „СТРОФЕ“... Радован Марковић отвара изложбуТомислава Сухецког

Бела Црква

Радован Марковић, директор Народне библиотеке

АКО ЖЕЛИТЕ ДА ПОСТАНЕТЕ ВЕЛИКИ ПЕСНИК…

• У Белу Цркву треба доћи у време када су сенке високе, када улице добијају неку врсту чудеса, град метафизике, то је Бела Црква

У разговору са Радованом Марковићем, у септембарском и октобарском броју Старта 013,  представили смо Народну библиотеку у Белој Цркви и Музеј, који је најстарији музеј у Војводини и сада је у саставу Народне библиотеке као њена организациона јединица.

Овог пута представљамо две изложбе које су у последњих месец  дана одржане у Народној библиотеци, а које је отворио и о ауторима изложби говорио директор Народне библиотеке Радован Марковић.

Прво о изложби великана сликарства, не само овог краја,  Томислава Сухецког, рођеног у Влајковцу, пре 68 година, а који је до сада имао преко 500 заједничких и 93 самосталне изложбе.

ОД ЗНАЧАЈА ЗА ИСТРАЖИВАЧЕ И… са промоције монографије Јована Брадваровића

-Ако желите да постанете велики песник –  рекла је Ана Ахматова Јосифу Бродском – смислите своју строфу. Већ дуги низ година Томислав Сухецки трага  и пронализи своје „строфе“. И иако је његов израз препознатљив, оне не престаје да нас изненађује  својом оригиналмношћу, користећи све ликовне елементе: форму, обојеност слике, структуру боје и наносе различите дебљине, линију, акценат, контраст – истакао је Радован Марковић, директор Народне библиотеке, отварајући изложбу, додајући да „аутор привлачи пажњу како широке јавности, тако и познавалаца сликарства, заузимајући високо место у нашем ликовном животу, и ми ћемо бити поносни када препознамоп његово дело и ако се потпише унатрашке – икцехус. т“.

Узвраћајући директору на репрезентативном представљању, Томислав Сухецки није пропустио да укаже на  изузетан значај Народне библиотеке и Музеја за културни живот Беле Цркве и шире.

-Могу да кажем да у Белој Цркви постоји поезија у свакој уличици, траг опстајања неких људи који су ово место волели стотинама година. Само треба доћи у време када су сенке високе, када улице добијају неку врсту чудеса, град метафизике, то је Бела Црква – истакао је Сухецки.

Месец дана после ове изложбе, у Народној библиотеци одржана је и промоција монографије „Јелени Дунавско-Карпатског басена“,  аутора Јована Брадваровића.

-Ова савремено опремљена и богато илустрована монографија настала је као плод двадестогодишњег рада њеног аутора на пословима ловства и гајења дивљачи у ловиштима јужног Баната и специјалном резервату природе  – Делиблатској пешчари, тако да је Јован Брадваровић своју љубав према послу и професионалном раду на најбољи  и  најкориснији начин исказао кроз ово вредно, и за истраживаче и младе, посебно значајно дело – истакао је Радован Марковић, директор Народне библиотеке, на почетку презентације ове оригиналне монографије.

Иако је у центру збивања ове монографије јелен, по много чему специфична животиња, из ње се много тога може сазнати и о јужном Банату и Делиблатској пешчари, као и о суседној Румунији, тако да она у себи има подоста материјала научно-истраживачког карактера и о природниом својствима ових поднебља.

-Првог дана на послу, те 1986. године, ја сам се јавио у Делиблатску шумску управу . Кренули су да ми покажу терен на којем ћу радити и, стицајем околности, појавио се јелен испред нас. и управо је то одредило мој будући рад, слика коју сам тад видео је променила све. Ја сам се тад окренуо ка ловству, а не према гајењу и коришћењу шума. и радим двадесет и пет година као ловни радник, а данас као инспектор – рекао је Јован Брадваровић, аутор монографије.

СиБ (Старт 013)

(Фото: Радио Бела Црква)

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“

суфинансира Општина Бела Црква