Привреда у…

Привредна комора Србије покренула COVID 19 инфо сервис за привреду

ПОДРШКА ПРИВРЕДНИЦИМА У ВРЕМЕНУ ИЗАЗОВА

• ПКС је отворила инфо-сервис за привреднике како би им пружила све неопходне информације важне за пословање у ванредним околностима
• Регионална привредна комора Панчево обавештава да је ситуација у потпуности под контролом и да паници нема места

Привредна комора Србије, као одговоран партнер привреди, поводом актуелне ситуације изазване корона вирусом (COVID 19), покренула је нови специјализовани инфо сервис на интернет страни ПКС путем којег привредници могу да се информишу о свим кључним питањима везаним за пословање у земљи и иностранству, утицају на поједине секторе, као и о најновијим дешавањима, званичним препорукама и мерама.

  • Привредници могу да се информишу о актуелностима у вези са транспортом, обезбеђењем сировина, снабдевањем, извозом и увозом са најпогођенијих тржишта, учешћем на сајмовима, препорукама пословања за тренутно најугроженије секторе привреде и добију савете како да реорганизују логистику. Циљ нам је да пружимо подршку привредницима и да заједничким решењима умањимо последице по пословање ваше компаније и привреде Србије у целини – поручио је председник ПКС Марко Чадеж.

Стручне службе Привредне коморе Србије у сталном су контакту са представницима Владе Србије, ресорних министарстава, надлежних институција, као и међународних пословних асоцијација и организација, преко мреже привредних комора, како би помогли привредницима да превазиђу изазове и смање негативни утицај корона вируса на пословне резултате и билатералне економске релације са страним партнерима. Привредници могу послати питања мејлом на: covid19@pks.rs. За додатне информације и пријаве доступан је и телефон 0800 808 809. Председник Привредне коморе Србије позвао је привреднике да се преко новог инфосервиса обрате Комори и добију информације и препоруке како да заштите свој посао и прилагоде условима пословања и актуелним мерама.

Имајући у виду озбиљност ситуације након проглашења пандемије вирусом COVID-19, ПKС-Регионална привредна комора Јужнобанатског управног округа саопштила је да су у оквиру коморског система Србије предузете све мере како би се систематски и свакодневно пратила снабдевеност великих и малих трговинских ланаца средствима за личну хигијену, чија је потражња последњих дана појачана.

На основу директног увида у снабдевеност и комуникације са добављачима у сарадњи са тржишним инспекцијама, Регионална привредна комора Панчево обавештава да је ситуација у потпуности под контролом, будући да трговине на залихама имају сасвим довољну количину свих средстава која су у оваквим ситуацијама неопходна. Паници нема места, а редовно снабдевање ће се наставити и наредних дана што показују и истраживања на терену, која су показала да нема говора о несташици и да се грађани, али и привредни субјекти могу снабдети у свим великим трговинским ланцима на територији региона.

  • ПKС је на располагању представницима трговинских ланаца за свако питање и евентуалну недоумицу у тренутним околностима. На редовним недељним састанцима наставићемо да пратимо ситуацију – изјавио је председник ПKС, Марко Чадеж, наглавајући да трговински ланци који послују на домаћем тржишту преко Привредне коморе Србије у сваком тренутку могу да се информишу о свим прописаним процедурама и препорукама које предвиђају надлежна државна тела у актуелној ситуацији. На другом редовном састанку потпредседника Владе Србије и министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића и Марка Чадежа, председника Привредне коморе Србије, са представницима трговинских ланаца који послују на територији целе Републике Србије – Delez, Merkator, Lidl, Univereksport, Gomeks, DTL, Aman и DIS, закључено је да су све трговине у Србији уредно снабдевене основним животним намирницама које су у потпуности доступне потрошачима. Апелујемо на грађане да не прибегавају непотребном прављењу залиха и на тај начин стварају вештачке несташице основних животних намирница и средстава за хигијену, што је на терену примећено.

Регионална привредна комора Јужнобанатског управног округа наставиће да остварује комуникацију са трговинским ланцима и добављачима, али и да буде присутна на лицу места, након чега ће обавештавати о приликама у вези са снабдевеношћу домаћих трговина.

(Фото: moj kraj.rs)