НА ИСТОМ ЗАДАТКУ... гости и домаћини у Рафинерији нафте Панчево

Панчево

Посета представника руских нафтних синдиката Синдикату НИС-а

ЗНАЧАЈНА РАЗМЕНА СИНДИКАЛНИХ ИСКУСТАВА

• Гости и домаћини су разменили искуства и о садржају права на превентивни опоравак који се уговара колективним уговорима, као и о осталим питањима која су специфична за синдикално деловање

Јединствена синдикална организација НИС а. д. Нови Сад и Синдикат РНП били су домаћини представницима највећих руских нафтих синдиката, који су дошли у петодневну посету, са циљем размене искустава и добре праксе у синдикалном организовању и раду. Руска делегација у саставу Александар Бадашков, председник Синдиката Јарославске рафинерије, Николај Донских, председник Синдикалне организације Омске рафинерије, Владимир Мазаев, заменик начелника каталитичког крекинга и члан руководства Синдиката Јарославске рафинерије, Сергеј Соловјов, председник Јединствене синдикалне организације Јарославске области, посетила је са домаћинима пословне центре НИС-а у Београду и Панчеву.

Посета панчевачкој Рафинерији организована је у среду, 15. јуна. Гости су дочекани традиционалним знаком добродошлице – погачом и сољу, из руку деце у српској ношњи из КУД „Станко Пауновић НИС-РНП“ Панчево.

Том приликом је одржан састанак са Председништвом Синдиката РНП, на коме су размењена искуства у синдикалном раду. Гости су говорили о томе како одржавају велики број чланова синдиката, будући да се код њих у синдикат учлањује најмање 80% запослених, а у већини рафинерија је и топ менаџмент учлањен у синдикат. Поред тога, у неким нафтним компанијама није могуће продужити менаџерске уговоре без потписа синдиката.

У свакој руској рафинерији и пензионери остају чланови синдиката, постоји удружење ветерана, а заслужни ветерани настављају да се друже на бројним заједничким путовањима.

Гости и домаћини су разменили искуства и о садржају права на превентивни опоравак који се уговара колективним уговорима, као и о осталим питањима која су специфична за синдикално деловање.

Председник ЈСО Горан Такић и председник Синдиката РНП Божо Достић захвалили су гостима на разговору о битним синдикалним темама и организовали други део посете Рафинерији.

(Према: ФБ страна Синдиката РНП)