Остајте овде и долазите што више, поручио је Александар Вучић немачком инвеститору
Остајте овде и долазите што више, поручио је Александар Вучић немачком инвеститору

Панчево

Положен камен темељац будуће фабрике немачке фирме ZF Friedrichshafen AG

ПОСАО ЗА ХИЉАДУ РАДНИКА, АЛИ И…

 • Дуго времена смо се надали оваквој инвестицији… ZF није фабрика јефтиних делова, већ будућности – истакао је председник Србије Александар Вучић

Данас је у Панчеву, у присуству председника Србије Александра Вучића, положен први камен темељац за једну фабрику у панчевачкој Северној индустријској зони. Реч је о светски познатој немачкој фирми ZF Friedrichshafen AG, која ће на тој, инфраструктурно потпуно опремљеној локацији, изградити фабрику електричних и хибридних погона.

-Дуго времена смо се надали оваквој инвестицији. већ смо разговарали да после овог производног погона ZF запосли још 100 људи у научноистраживачком центру. ZF није фабрика јефтиних делова, већ фабрика будућности – истакао је председник Александар Вучић, пожелевши Немцима да што дуже остану у Банату, Војводини и Србији.

-Браћо, Немци, хвала што сте овде. Останите дуго и дођите још. Немојте да идете нигде друго. Неће вам бити нигде боље него у Србији. Ми ћемо нудити бар пет одсто више од свих других за инвестиције. Остајте овде што дуже и долазите што више – поручио је председник Вучић представницима немачке фирме.

Иначе, немачка фирма у Панчево долази са инвестицијом од 160 милиона евра, а очекује се да ће упослити више од 1000 радника.

Председник Порајинске владе Игор Мировић је рекао да је инвестиција у Панчеву једна од највећих страних инвестиција у Србији. – Ово је велики дан не само за Панчево, већ и за АП Војводину и за Републику Србију, јер је ZF глобални лидер у производњи најсавремнијих компоненти за аутоиндустрију, који успешно послује у преко 40 земаља света”, истакао је Мировић.

Полагању камена темељца, поред представника firme ZF Friedrichshafen AG, присуствовао је и немачки амбасадор у Србији Аксел Дитман, који је истакао да је поносан што је светски лидер у овој врсти производње делова за аутоиндустрију, стигао у Србију и у Панчево.

Компанија ZF запошљава више од 140.000 радника на 230 локација у 40 земаља света. У 2017. години остварила је 36,4 милијарде прихода.

Прва фаза инвестиције вредне 160 милиона евра, која обухвата изградњу објекта од 25.000 метара квадратних на 10,8 ха, требало би да се релазује до 2021. године, и тада би било запослено првих 540 радника.

У другој фази, од 2022. биће изграђен још један локалитет површине 25.000 квадратних метара, и у њему би посао нашло још око 500 радника.

Иначе, Град Панчево је немачком инвеститору бесплатно уступио грађевинско земљиште у Северној индустријској зони.

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево