НИКО НИЈЕ ЗАБОРАВЉЕН... Миленко Чучковић

Социјална политика

Миленко Чучковић, члан Градског већа Панчева задужен за рад, запошљавање и социјалну политику

ПОМОЋ СВИМА КОЈИМА ЈЕ ПОМОЋ ПОТРЕБНА

• За социјалну заштиту Град Панчево је ове године издвојио исто средстава као и прошле године • За програме запошљавања ове године град је планирао десет мера прописаних Локалним акционим планом запошљавања

Град Панчево је за социјалну заштиту за ову годину издвојио нешто преко 369 милиона динара, што чини 7,5 посто буџета. У односу на прошлу годину, ова средства су остала на истом нивоу каже, за Старт 013, Миленко Чучковић, већник задужен за рад, запошљавање и социјалну политику.

– Када је реч о социјалној заштити, у Панчеву имамо оо 9000 људи са социјалним потребама па је град, поред средстава за рад Центра за социјални рад “Солидарност”, издвојио и четири милиона динара за увећану новчану помоћ и помоћ у набавци школског прибора, као и још два милиона за трошкове погреба. Поред тога, за једнократне помоћи које се додељују током целе године, а по потреби, издвојили смо још 22 милиона динара. Што се тиче побољшања социјално-економског положаја осетљивих категорија становништва, Град је издвојио два милиона динара за учествовање на конкурсима на којима за ову годину планирамо да решавамо стамбено питање избеглица – објашњава већник расподелу средстава и додаје да у граду има преко стотину лица којима је ова помоћ потребна, тако да Град Панчево планира изградњу две стамбене зграде са око 70 станова, чиме ће се решити један део овог проблема. Чучковић каже да је град веома активан по овом питању и да ће аплицирати на конкурсима како би се избеглицама помогло и у набавци грађевинског материјала, а додаје и да је остало да се избеглим лицима на подручју града додели још неколико монтажних објеката ове године.

– У оквиру буџета издвојена су и средства за регресирање превоза студената и ученика у висини од преко 75 милиона динара, за шта један део долази из буџета АП Војводине. Кад је реч о програмским активностима домског смештаја деце, Панчево је једна од ретких локалних самоуправа која има програм становања уз подршку, за шта је, укључујући и подршку раду Прихватилишта при “Споменку”, издвојено 8 милиона и 609 хиљада динара. Град подржава и програмске активности Геронтолошко центра, у шта спадају дневни боравак и помоћ у кући, за шта је издвојено 3,9 милиона. За материјалне трошкове рада дневног боравка “Невен” и смештај и превоз деце из буџета намењено је око осам милиона, док је за исте потебе Дому “Срце у Јабуци“ издвојено преко 3,3 милиона динара за ову годину – напомиње већник и даље каже да Град Панчево подржава и рад удружења цивилног друштва: за њихов рад је намењено 4,5 милиона, док ће за развојне пројекте удружења по конкурсу ове године бити додељено осам милиона динара. За рад народне кухиње која ради у оквиру Геронтолошког центра, а која има око 400 корисника за ову годину планирано је 38 милиона динара, каже наш саговорник, али објашњава да корисници у насељеним местима уместо оброка добијају пакете намирница.

НИС ШАНСА
Већник Чучковић каже да, у сарадњи са НИС-ом, Град реализује и програм “НИС шанса”  који подразумева запошљавање младих са средњим и високим образовањем. На овај начин, прошле године  се у Панчеву запослило више од 70 лица, која су добила могућност да, како у овој компанији постоји потреба за таквим кадром, буду и стално запослени.

Када је реч о најмлађим Панчевцима, Град је издвојио преко четири милиона за регресирање боравка деце у одмаралишту на Дивчибарима, као и 2,33 милиона за одржавање овог објекта. Поред тога, за трошкове предшколског образовања и продуженог боравка деце у насељеним местима издвојено је пет милиона динара. Град је за накнаде за прворођено дете за ову годину наменио 11 милиона динара, за набавку пакета помоћи новорођеним бебама још шест милиона, а скоро 22 милиона је издвојено за помоћ незапосленим породиљама. Традиционално ту је и помоћ породицама са тројкама до њихове десете године, као и поклон првој беби рођеној у овој години, коју је почетком године градоначелник Саша Павлов даровао златником. Град је за програм вантелесне оплодње кроз програм подршке рађању и родитељству из буџета наменио за ову годину милион динара.

– Што се тиче запошљавања, за мере Локалног акционог плана издвојили смо укупно 28,43 милона динара. С првим лепим данима организоваћемо сајам запошљавања који је прошле године дао добре резултате. За мере самозапошљавања издвојили смо за ову годину 4,7 милиона, а за административно-правну подршку почетницима у послу 1,3 милона динара. За лица која су завршила школовање, а којима је потребна стручно оспособљавање, планиране су мере стручне праксе у предузећима и установама на подручју града, за шта смо наменили шест милиона динара – објашњава Чучковић и додаје да је овим мерама прошле године запослено 370 лица. Како он каже, за теже запошљиве категорије грађана постоји програм јавних радова који се реализује у сарадњи са НСЗ, а од ове године уведене су и две нове мере: једна је намењена запошљавању жена старијих од  58 и мушкараца старијих од 60 година, који су тешко запошљива категорија, за шта је одвојено два милиона динара, а поред тога, ту је и мера подршке женском предузетништву за шта је Град издвојио милион динара. За сродан програм подизања конкурентности средњих школа у граду унапређењем услова практичне наставе за 2018. годину из градског буџета биће утрошено 1,5 милона динара.

В. Илић