Дебељача

Положени венци на споменик јунаку са Кошара

„ЗА ОВУ ЗЕМЉУ ВРЕДИ ПОГИНУТИ“

• Биле су то последње речи Тибора Черне пре него што је дао свој живот да би сачувао животе других

Данас је у Дебељачи обележена погибија Тибора Черне, јунака са Кошара, који је страдао 27. априла 1999. године, када је са 11 својих другова бранио одступницу, на коју је данима јуришало 300 непријатељских војника, са свом артиљеријом,   плус непрестаном подршком из ваздуха.

Да би прекратио агонију којој се није видео крај, али се назирао њен исход, Тибор Черна је решио да постане мета непријатељског снајперисте, како би га његови саборци лоцирали и елиминисали. Дигао се, да би одмах био погођен у грудни кош, али држао се и даље усправно, и онда га албански снајпериста погађа у врат, али  то је био и његов последњи метак који је испалио, јер је откривен и ликвидиран.. За Тибора, нажалост, није било спаса. Пао је, али је пре тога успео да каже своју последњу поруку, да „за ову земљу вреди погинути“.

Јунак са Кошара постхумно је одликован Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена.

Цвеће и венце на споменик Тибору Черни, који је пре четири године открио Александар Вучић, данас су нположили представници Министарства за рад, борачка и социјална питања и Војске Србије, Тиборови родитељи Ката и Јозеф, његови саборци, Петар Вишњички, заменик председника општине, Стеван Лазички, председник Савета Месне заједнице Дебељача, као и представници сеоског комуналног предузећа.

(Фото: Мартинек Имре, Хејт Ноп)

Пројекат „Општина Ковачица – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковачица
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.