Знање је моћ

ПЕТ САВЕТА ЗА УЧЕЊЕ СТРАНИХ ЈЕЗИКА

Пише: Бојана Стефановски

 

„Границе мог језика су и границе мог света“, речи су аустријског филозофа Лудвига Витгенштајна које нам савршено дочаравају важност учења страних језика. Пошто је знање језика један од предуслова за успешно школовање, пословање, као и упознавање нових људи и култура, издвојили смо пет савета за лакше и ефикасније учење страних језика.

  1. Истражите музичку сцену

Имате омиљени бенд који пева на циљном страном језику? На правом сте путу! Истраживања су показала да слушање страног језика чак и када нисмо концентрисани побољшава његово усвајање захваљујући нашој подсвести која се навикава на звук и нове речи. Слушање музике на страном језику омогућава вам да усвајате нове речи, фразе, изразе и да се навикавате на правилан изговор и конструкцију реченица. Истражите музичку сцену државе у којој се говори страни језик који желите да научите и пронађите жанр, бендове или извођаче који вам највише одговарају како бисте, одмарајући и уживајући, учили језик.

  1. Jутуб канали

Захваљујући интернету и многобројним темама и изворима које нуди, учење страних језика никада није било доступније, чак и када су вам потребне стручне речи и изрази. Уколико се интересујете за моду, науку, технологију, фитнес или неку другу тему, пронађите јутуб канале који се баве темама које вас занимају и научите нове речи захваљујући људима који деле иста интересовања. На овај начин ћете ефикасно побољшати свој вокабулар усвајајући специфичне изразе и фразе из области које вас занимају, а које се притом не користе у свакодневном говору.

  1. Подкаст

Уколико проводите доста времена у путу или радите нешто за шта вам није потребна потпуна концентрација, зашто не бисте покушали да уместо радија или музике слушате подкаст? Подкаст је новији медиј који се у последњих неколико година брзо развија и усавршава. На некој од бесплатних апликација или на интернету можете изабрати тему или епизоду која вас интересује и сваког дана научити нешто ново. За учење језика у претраживачу укуцајте језик (енглески, немачки…) леарнинг и изаберите подкаст који вам се највише допада.

  1. Учење у пару

Често се дешава да и поред велике жеље да започнемо учење страног језика немамо довољно мотивације. Решење за то је учење у пару или групи. То нам потврђује чињеница да најбоље учимо кад имамо некога ко ће бити поред нас и мотивисати нас за даље напредовање. Зато позовите вољену особу, члана породице или пријатеља да заједно похађате курс језика. На овај начин, не само што ћете имати некога да вас инспирише, већ ћете моћи заједно и да напредујете.

  1. Упознајте културу

Један од најлакших начина да се заинтересујете за учење страног језика јесте да постанете део културе или да нађете област која је специфична за народ чији језик учите. Упознајте се са чудесним светом јапанских цртаћа, посластицама италијанске кухиње, мудром речи немачке филозофије или богатим делима руских писаца и пожелећете да знате њихов језик. Учење језика културе која вас привлачи омогућиће вам да је доживите у потпуности. Разговор и контакт са локалним становништвом учиниће ваше следеће путовање богатијим.

(Ауторка је директорка Центра за едукацију Goldwert Панчево)