УСКОРО И У ПРАКСИ... Саша Павлов, Стелиана Надера и Тигран Киш

Панчево

Новине у раду Скупштине града Панчева

ПАНЧЕВО ПРВО У СРБИЈИ!

• У оквиру програма Уједињених нација, а уз подршку Швајцарске, Панчево је прва локална самоуправа која ће добити нови софтвер за рад локалног парламента

У Градској управи Панчева је у среду, 10. октобра, представљено ново софтверско решење које ће увести одређене новине у раду Скупштине града. Ово је пилот пројекат који се реализује у оквиру друге фазе програма “Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”, иза којег стоји Програм Уједињених нација за развој у Србији. Овај пројекат који је финансиран од стране Владе Швајцарске за сада се реализује само у Панчеву и то увођењем новог софтвера који ће омогућити унапређење електронског рада Скупштине града Панчева.

На конференцији за медије градоначелник Панчева Саша Павлов је искористио ову прилику да се захвали свим партнерима Града Панчева у реализацији овог пилот пројекта који ће, како је он рекао, послужити за увођење електронског парламента у другим локалним самоуправама у Србији.

– Скупштина града Панчева је уложила велики напор у реализацији овог пројекта и изради овог софтвера који омогућава јачање надзорне функције у раду локалног парламента, као и његово приближавање јавности и грађанима. Град Панчево се показао као ефикасан партнер у реализацији пројеката и тиме себе кандидовао за учешће у неким будућим пројектима – рекао је Павлов и додао да ће ускоро бити имплементиран овај софтверски систем као један од корака ка увођењу електронског менаџмента на целој територији Града Панчева.

Председник Скупштине града Панчева Тигран Киш је у свом обраћању нагласио да ће након године дана рада на новом софтверском решењу, оно унети  бројне новине у рад локалног парламента, од припрема самих седница до самог вођења чиме ће рад ове институције бити отворенији за јавност. Киш је напоменуо да ће увођење новог софтвера морати да сачека и решавање неких техничких питања, али и измену пословника Скупштине која је, како је рекао, и законска обавеза која се мора обавити до краја ове године.

Присутнима се обратила и заменица сталног представника организације Уједињених нација у Србији Стелиана Надера која се представницима Градске управе и Скупштине града захвалила на учешћу у овом пројекту који је део реализације једног од циља ове организације, а то јер успостављање мира, правде и изградње ефикасних и одговорних институција као и јачање поверења грађана у те институције.

На крају конференције за медије презентован је нови софтвер, као и све његове могућности, који ће у многим сегментима рада Скупштине олакшати рад како председавајућег тако и одборника и наравно, олакшати увид јавности у рад ове институције.

И. Владан

(Старт 013)

 

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево