Екологија

Заштита животне средине остаје приоритет НИС-а

ПАНЧЕВАЧКА РАФИНЕРИЈА „НАЈЗЕЛЕНИЈА“ У РЕГИОНУ

• Завршетком пројекта „Дубоке прераде, Рафинерија нафте Панчево биће испред многих рафинерија у Европи

НИС је уложио значајна средства у пројекте заштите животне средине, посебно када је реч о рафинерији, тако да данас са поносом можемо да кажемо да је панчевачка фабрика “најзеленија” у овом делу Европе“, рекао је Андреј Тучнин, први заменик генералног директора НИС-а и директор Divizije Downstream, у интервјуу за енергетски портал “БалканМагазин”.

НИС је само у прву фазу модернизације домаће рафинерије, која је окончана 2012. године, уложио 500 милиона евра, а поред бизнис ефеката који су постигнути значајно је унапређена и заштита животне средине:

Емисије штетних гасова смањили смо на више од 10 одсто, концентрације бензена су мање од вредности прописаних стандардима ЕУ, а испарења штетних материја приликом утовара цистерни на аутопунилишту сведена су на нулу. Обављена је реконструкција и модернизација Дунавског пристаништа, а 2018. године је модернизован систем утовара битумена на Погону Битумен у Рафинерији нафте Панчево”, рекао је Тучнин.

Захваљујући сталним инвестицијама у модернизацију прерађивачких постројења, панчевачка рафинерија је постала први енергетски објекат у Србији који је добио IPPC дозволу о интегрисаном спречавању и контроли загађења животне средине. Ова дозвола уједно потврђује да су сви производни процеси у Рафинерији у потпуности усклађени са највишим домаћим и европским стандардима у области заштите животне средине.

Тучнин је истакао да се значајни еколошки бенефити чекују и након завршетка Дубоке прераде, кључног пројекта друге фазе модернизације панчевачке рафинерије, вредног 300 милиона евра, пре свега, престанак производње мазута са високим садржајем сумпора:

Завршетком овог пројекта Рафинерија у Панчеву биће испред многих у Европи”, истакао је Тучнин.

Говорећи о стратешким циљевима у преради, Тучнин је навео да унапређење енергетске ефикасности јесте бизнис циљ зарад смањења губитака, али да то истовремено одражава и посвећеност компаније еколошким унапређењима:

На пример, гас који је нус продукт рафинеријске прераде, не спаљујемо на бакљи, већ га користимо као гориво, уместо мазута. На тај начин смањујемо штетне емисије у ваздух, а истовремено трошимо мање горива, што аутоматски значи да остварујемо уштеде”, навео је Тучнин.

Када је реч о утицају глобалних трендова у области електрификације енергије, први заменик генералног директора НИС-а истакао је да је, као компанија која прати нове трендове и тежи да имплементира нове технологије у своје пословање на домаћем тржишту, НИС опремио две своје станице за снабдевање горивом пуњачима за електричне аутомобиле, као и да ће наставити да прати трендове у овој области. Додао је да се компанија већ дуго бави и питањем укључивања обновљивих извора енергије у производњу моторних горива:

Рафинерија нафте у Панчеву је већ данас у могућности да производи око 600.000 тона дизел горива са додатком биокомпоненти. Спремни смо да обезбедимо и додатне количине овог горива и омогућимо производњу биобензина, све у складу са потребама тржишта и законском регулативом. Сада се логистички припремамо за примену ове законске регулативе. Уверен сам да ће панчевачка рафинерија производити стабилна биогорива, уз поштовање свих мера када је реч о заштити животне средине”, рекао је Тучнин. Према његовим речима, највиши стандарди по питању заштите животне средине примењују се и на бензинским станицама компаније, уз констатацију да НИС доприноси општем побољшању енергетске ефикасности и смањењу загађења животне средине и кроз развој новог моторног горива – компримованог природног гаса за примену у друмским возилима.

За нас је заштита животне средине приоритет и наставићемо са значајним улагањима у ову област”, закључио је Тучнин у интервјуу који је објављен на енергетском порталу “БалканМагазин”.