А САД... проф. др Зорана Михајловић са представницима 67 одабраних

Ковин

Општина у пројекту унапређења енергетске ефикасности

ДО КРАЈА ЈУЛА ПОЧЕТАК ПОСЛА

• За реализацију пилот пројекта, Министарство рударства и енергетике и Општина обезбеђују 50 одсто трошкова, док другу половину финансирају сами грађани

Међу 67 локалних самоуправа, у којима почиње реализација пилот пројеката унапређења енергетске ефикасности, са чијим представницима је проф. др Зорана Михајловић, потпредседница  Владе и министарка рударства и енергетике, 25. јуна, потписала уговоре је и Општина Ковин.
У име ове јужнобанатске општине, потписивању је присуствовао  Ратко Мосуровић, заменик председника општине, који је, након преузимања уговора, истакао да  кроз овај пројекат бити додељено укупно 4 милиона динара за подстицање енергетске ефикасности.

„Наменска средства од Министарства енергетике су половина тих средстава, а другу половину смо ми обезбедили приликом планирања општинског буџета за 2021. годину. Зато смо и били спремни када је Министарство расписало јавни позив за локалне самоуправе. Такође, с обзиром да је ово пилот пројекат, ни средства за расподелу нису велика, али се надамo да ће се показати одрживим и да ће у наредним годинама то бити много већа сума, како бисмо изашли у сусрет већем броју заинтересованих грађана“, рекао је Мосуровић.
Општинско веће Ковина, на седници одржаној 7. јула, усвојило је Правилник о суфинасирању мера енергетске санације породичних кућа и станова и донело решење о формирању Комисије за реализацију мера енергетске санације која има задатак да спроведе комплетну процедуру. Према пројектованој динамици, наредних дана биће расписан позив за фирме које ће изводити радове, а за грађане као крајње кориснике биће расписан посебан конкурс за издвојена финансијска средства, о чему ће на време бити обавештени путем медија, као и објављивањем позива и образаца за пријаву на сајту општине“.
Иначе, подсећамо све који планирају да конкуришу, да за реализацију пилот пројекта Министарство рударства и енергетике и Општина обезбеђују 50 одсто трошкова, док другу половину трошкова сносе заинтересовани грађани.

Пројекат „Општина Ковин – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.