ПУПИНОВИМ ПУТЕМ... завршни део свечане академије „Октобарских сусрета“ (Фото: Дом културе „Михајло Пупин“ Идвор)

Идвор

Одржани Октобарски сусрети, 43. по реду

ПУПИНОВИМ ПУТЕМ ДО ЗВЕЗДА

• Михајло Пупин био је моја инспирација, прво као човек, па онда као Пупин научник – рекако је нови почасни грађанин Идвора Малколм Купер, енглески научник

У организацији Савета Месне заједнице Идвор и Фондације „Младен Селак“, и ове године, по 43. пут, одржани су Октобарски сусрети, манифестација посвећена афирмацији лика и дела великог научника Михајла Идворског Пупина, рођеног у Идвору, 9. октобра 1854. године.

Свечана академија, одржаној у Народном дому Михајла Пупина, задужбини коју је Михајло Пупин оставио својим Идворцима, била је још једна прилика за подсећање на једног од највећих светских умова, научника који је био почасни доктор 18 најпознатијих америчких универзитета, који је зашао у највеће тајне електротехнике и бежичне телеграфије и телефоније, проналазач калемова названих по његовом имену, члан Америчке акдемије наука и Српске краљевске академије и добитник бројних признања и награда за допринос светској науци.

ПУПИНУ ИДВОРСКОМ… споменик свом земљаку у центру Идвора за вечно сећање (Фото: Старт 013)

Фондација „Младен Селак“ основана је 2003. године, а њен оснивач је управо Младен Селак, српски патриота и проналазач, велики поштовалац Михајла Пупина, човек чија фондација афирмише научно стваралаштво и подстиче младе ученике да, што је најважније, крену Пупиновим путевима, па докле стигну.

На свечаној академији, која је ове године одржана на тему „Упознајмо боље Пупинов систем вредности“, додељене су награде и признања за постигнуте резултате у разним областима, истраживачима, писцима, професорима и младим талентима.

За изузетне резултате у области математике и физике, и то у светским размерама, награђени су ученици Лука Царевић и Алекса Ђорђевић из Ниша и Јован Бендин и Милан Бјелић из Београда.

Медаљу „Тесла-Пупин“ добио је Новак Ђоковић, као „изузетан спортиста, којег краси висок морал, толерантност, скромност, мудрост и патриотизам“, пише у образложењу одлуке жирија.

Пупиновом медаљом награђени су Мирко Стојковић, Маријана Мелиш, Јарослав Стеванов и Дуга Радованов.

Медаља за најбољу књигу припала је Радослава Ралету Павловићу, за књигу „Пупин – ловац на звезде“, и то због „изузетног уметничког језика којим говори о Пупиновом животу.“

ЗАДУЖБИНА… поклон Михајла Пупина Идворског својим Идворцима (Фото: Старт 013)

И ове године је Идвор добио своје почасне грађане. То ласкаво признање припало је оперком певачу Жељку Лучићу и енглеском научнику Малколму Куперу, који је истакао да је фасциниран Пупином, који је „био моја инспирација, пре свега као човек, па тек онда као научник.“

У име награђених захвалио је Радослав Рале Павловић, који је посебно истакао да му је јако драго што се налази у „таквом друштву, поготово када су клинци у питању.“

Ни ове године нису изостале ни награде Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин“, које је на 43. Октобарским сусретима добило дванаест најбољих банатских средњошколаца.

По завршетку свечане академије, на Пупинов споменик, недалеко од његове задужбине, венац је положио Светислав Закић, председник Савета Месне заједнице Идвор.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица данас – оно што остаје и сутра суфинансира Општина Ковачица.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.