НЕМА ЗАУСТАВЉАЊА... Драгана Митровић, градоначелница, образлаже буџет за 2022. годину

Вршац

Одржана 14. седница Скупштине града Вршца

ЧЕТВРТИНА БУЏЕТА ИДЕ У ИНВЕСТИЦИЈЕ

• У односу на раније буџете Града Вршца, ово је највећи обим буџета намењен инвестицијама. Буџет за 2022. годину карактерише управо то да је готово 24 одсто буџета опредељено за инвестиције, а да, при томе, ниједна друга област финансирања није угрожена – истакла је градоначелница Драгана Митровић

На свом последњем заседању у овој години, одборници Скупштине града Вршца усвојили су буџет за 2022. годину,  који са свим приходим и примањима, износи 2.557.000.000 динара.

Подсећајући на све изазове које је са собом донела пандемија коронавируса, а истичући да је полазна основа за планирање буџета било опредељење да сви корисници буџета буду намирени како би нормално функционисали, а да се при том не угрозе ни започете ни планиране инвестиције, градоначелница Драгана Митровић је рекла:

“Наш став да се код планирања и извршавања буџета мора одговорно понашати, показао се, и у овим околностима, као једини прави пут да се очува текућа ликвидност и превазиђу непредвиђене ситуације. Одлуку о буџету за 2022. годину припремали смо крајње одговорно и реално, истовремено уважавајући обавезу да морамо марљиво да радимо и да стварамо нове вредности. Морамо и даље да развијамо наш град и наша села, да улажемо у образовање, да обезбедимо довољно средстава за социјалну заштиту, за децу и породицу, за сектор пољопривреде, за културу, туризам, комуналне делатности, саобраћај, заштиту животне средине,  да наставимо започете капиталне пројекте, пројекте ЕУ, али и да започнемо нове.“

Образлажући  буџет за 2022. годину, градоначелница Митровић је истакла да је он, пре свега,  развојни, јер доноси нове инвестиције, инвестиције које ће у будућности генерисати нова радна места.  Приоритет је изградња нове индустријске зоне “Север”, њене прве фазе, чија је вредност 143.996.115.67 динара, без ПДВ-а, као и друге фазе, вредне 180.560.273,86 динара, такође, без ПДВ-а.

“У односу на раније буџете Града Вршца, ово је највећи обим буџета намењен инвестицијама. Буџет за 2022. годину карактерише управо то да је готово 24 одсто буџета опредељено за инвестиције, а да, при томе, ниједна друга област финансирања није угрожена. Напротив, све области су добиле довољно средстава, најчешће и више него ове 2021.године, за нормалан рад и реализацију планираних активности”, напоменула је градоначелница Митровић, подсећајући да је, у односу на 2021. годину, за капиталне пројекте издвојено је чак 24 одсто више средстава.

“Дакле, пред нама је један развојни буџет, јер доноси нове инвестиције, инвестиције које ће у будућности генерисати нова радна места”, истакла је Драгана Митровић, али није се заборавило ни на његов социјални аспект.

Највећа инвестиција, од чак 110.000.000 динара, предвиђена је за изградњу новог гробља, потом следи инвестиција у изградњу новог вртића, вредна 85.000.000 динара, па инвестиција за изградњу канализације од 77.000.000, док је готово исто толико предвиђено за социјално становање у Балати – 76.987.000 динара.

“Вођени смо искључиво опредељењем да буџет Града Вршца мора бити и развојни и социјални. Да мора бити реалан у обиму и да мора бити уједначен у расподели између свих програма које се финансирају из буџета. И управо такав је и буџет за 2022. годину. Али, овде се не заустављамо. Идемо даље у настојању да иницијални буџет увећамо и створимо финансијске могућности за реализацију нових активности и пројеката. Стога ћемо и у 2022. години врло активно учествовати на конкурсима код виших нивоа власти и код разних фондова-донатора, у циљу добијања бесповратних средстава за реализацију нових пројеката, за добробит свих грађана и грађанки града Вршца и свих насељених места”, истакла је Драгана Митровић, градоначелница Вршца.

(Фото: еВршац)

Пројекат „Град Вршац – грађанин као кључни актер градске локалне самоуправе“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.