Одржана 10. седница Скупштине општине Бела Црква БУЏЕТ ЗА 2022. И РАЗВОЈНИ И СОЦИЈАЛНИ

Бела Црква

Одржана 10. седница Скупштине општине Бела Црква

БУЏЕТ ЗА 2022. И РАЗВОЈНИ И СОЦИЈАЛНИ

· Инвестиције које смо планирали су на нивоу од 80 милиона динара, што не значи да буџет нема и социјалну компоненту, потрудили смо се да кроз подршку удружењима повећамо износ који ћемо им доделити – истакла је Виолета Симић, председница општине

 

На јуче одржаној седници Скупштине општине Бела Црква, којој је председавао Марјан Алексић, председник Скупштине општине, прва и најважнија тачка дневног реда била је усвајање буџета за 2022. годину.

Предлог Одлуке о буџету Општине Бела Црква за 2022. годину представила је Алма Саватовић, начелница Одељења за финансије Општинске управе:

Буџет за 2022. годину пројектован је на износ од 629.406.230 динара. Планирани износ расхода биће покривен оствареним приходима и примањима у износу од 568.406.230 динара и пројектованим пренетим суфицитом из 2021. године у износу 61 милион“ – рекла је Саватовић.

Више о буџету и његовом основним карактеристикама говорила је Виолета Симић, председница општине:

Буџет за 2022. годину који је пред вама, с поносом можемо да кажемо да је овај пут заиста развојни. Инвестиције које смо планирали су на нивоу од 80 милиона динара, а највећа инвестиција је изградња Улице Валерија Докне у Гребенцу. Ово не значи да буџет нема и социјалну компоненту, потрудили смо се да кроз подршку удружењима повећамо износ који ћемо им доделити, а веома важну услугу личних асистената коју смо започели у 2021. години, наставићемо и наредне године. Подршка за спорт кроз стални конкурс који смо повећали је изградња теретане на отвореном у планираном износу од два милиона динара. Од инвестиција у туризму, где смо ове године имали значајне инвестиције – набавку туристичког возића и реконструкцију видиковца „Три крста“ са постављањем панорамског телескопа, за 2022. годину планирали смо да један изузетно значајан потенцијал изворишта „Сига“ ставимо у функцију, тако што ћемо инвестирати у изградњу пута до самог локалитета и уредити ово извориште

Ове године смо конкурсом 1,5 милиона определили црквама и верским заједницама, с обзиром да су наши верски објекти у лошем стању, а буџетом за 2022. годину планирали смо три милиона динара, како би кроз наредне године успели да реконструишемо све цркве на територији наше општине. Пет милиона динара смо овим буџетом определили за реконкструкцију објеката које користе месне заједнице, чиме ћемо унапредити живот наших мештана на селу. Током 2021. године прошли смо кроз један врло озбиљан поступак припајања јавног сектора, а током 2022. године ући ћемо у јавноприватно партнерство што се тиче расвете и саобраћајница, одржавања путева. Очекујемо да до краја 2022. године, кроз јавно приватно партнерство, дођемо до инвестиција у локалну инфраструктуру, која је годинама била запуштена и из сопственог буџета нисмо могли да је одржавамо на неком вишем нивоу“ – рекла је Виолета Симић, председница општине.

Одборници су усвојили Кадровски план Општинске управе општине Бела Црква за 2022. годину, као и Предлог Одлуке о изради измена и допуна Плана генералне регулације насеља Бела Црква.

Одборницима се обратио и председник СО Марјан АлексиЋ

На данашњој седници било је присутно 22 од укупно 33 одборника. Одборници Српске напредне странке, као и до сада, показали су одговорност у раду локалног парламенту, а за остале, који не долазе, нека се грађани који су их бирали запитају зашто се не одазивају позивима за седнице Скупштине општине. Имали смо изузетно значајну тачку дневног реда, усвајање буџета општине Бела Црква за 2022. годину, сматрам да сви одборници приликом доношења овако битног акта треба да узму учешће у раду седнице, у интересу свих наших суграђана. Усвојили смо и Етички кодекс функционера, као и Одлуку о испису некатегорисаног пута к.о. Врачев Гај ради изградње капеле у овом насељеном месту. Имали смо и додатну тачку дневног реда у вези припајања четири јавна предузећа, а већ сада могу да најавим још једну седницу коју ћемо имати у вези овог припајања, највероватније 28. или 30. децембра“ – истакао је Марјан Алексић.

                                                                                   (Фото: еВршац)

Пројекат „Општина Бела Црква – грађанин у функцији актера општинске локалне самоуправе“ суфинансира Општина Бела Црква.