Чешко Село

Одржана 10. јубиларна „Трка чешко-српског пријатељства“

КАРАВАН ПРИЈАТЕЉСТВА ДВА НАРОДА

• Чеси су се на овим просторима населили пре 200 година, највећа чешка заједница је управо у општини Бела Црква и из тог разлога овакве манифестације су за нас значајне – истакао  је Петар Долежал, конзул Амбасаде Чешке у Београду

У организацији НВО „Школа Плус“, у недељу, 19. септембра, одржана је 10. „Трка „Трка чешко-српског пријатељства“. И ову јубиларну трку, у којој је учествовало чак 200 такмичара од 3 до73 године,  подржала је Амбасада Чешке Републике у Београду, као и Национални савет чешке националне мањине и Општина Бела Црква.

„Сваке године се трудимо да иновирамо садржаје, а на иницијативу учитеља чешког језика Станислава Хавела, ове године смо осим вожње бицикла, уврстили и две трке на 150 метара у самом Чешком Селу. На овај начин желили смо да се прикључимо и удружењу „Сокол“ из Чешке Републике и учествујемо у њиховом атлетском дану. Ова годинама нам је јубиларна по годинама, стажу, искуству, али и по бројности учесника“ – рекла је Јасмина Туртуреа, председница НВО „Школа плус“.

Петар Долежал, конзул Амбасаде Чешке Републике у Београду, истакао је значај ове манифестације за чешку заједницу у Србији.

„За месец дана колико сам на месту конзула Амбасаде Чешке Републике у Београду, ово је већ други пут да сам у Чешком Селу, први пут на овој манифестацији. Врло сам задовољан што сам део овог бициклистичког каравана, драго ми је када видим велики број деце и учесника, а и време нас је послужило. Манифестацију је подржало Министарство иностраних послова Чешке Републике и ја се надам да ће ова манифестација још дуго трајати, наравно уз нашу подршку. Историјски гледано, Банат је везан са Чешком Републиком, а Србија и Чешка су две пријатељске земље и за нас је веома важна сарадња наше две државе. Чеси су се на овим просторима населили пре 200 година, највећа чешка заједница је управо у општини Бела Црква и из тог разлога овакве манифестације су за нас значајне“ – рекао је Долежал.

Љиљана Стехлик, председница Националног савета чешке националне мањине, истичући значај промоције суживота и упознавања са чешком културом, напоменула је и да „ова манифестација нама много значи, јер велики број деце није имао прилику да дође у Чешко село и посети наш Етно музеј, тако да је ово била прилика да се деци покаже бар делић историје и културе Чеха на овим просторима.“

(Фото: БЦ Инфо)

Пројекат „Општина Бела Црква – грађанин у функцији актера општинске локалне самоуправе“ суфинансира Општина Бела Црква.