ИЛАНЏАНИ БРИНУ О ЊОЈ... кућа иланџанске породице Црњански данас

Иланџа

Обележена годишњица рођења Милоша Црњанског

ОСТАЛА ЈЕ КУЋА, ПОРОДИЧНА ГРОБНИЦА, АЛИ И…

• У Иланџи је ученик Милош Црњански проводио дане школског распуста, све док није кренуо путевима на којима је остављао трајне и неизбрисиве трагове за будућа времена

Иланџани су и данас, 26. октобра, на дан када се 1893. године у Чонграду родио Милош Црњански, један од 100 најзнаменитијих Срба, песник, приповедач, романсијер, публициста, дипломата, новинар, ликовни критичар…

Зашто Иланџани обележавају рођендан Црњанског?

Зато што је породица Црњански била свештеничка породица у Иланџи (Милош Црњански је говорио Иланча), а отац Милоша Црњанског, који је био нижи чиновник, због неслагања са тадашњим властима, протеран је из Иланџе у Чонград, где је са Панчевком Марином Вујић, 26. октобра 1893. добио сина Милоша, који ће својих првих неколико школских распуста проводити у Иланџи, уз младалачке снове, које ће потом остваривати у на разним пољима и постати један од највећих српских књижевних стваралаца 20. века, и не само тог века.

СПОМЕН ПЛОЧА… да, са дужним поштовањем, његови Иланџани

На иланџанском гробљу налази се капела породице Црњански, а Иланџани одржавају и породичну кућу његових предака, на којој се налази спомен плоча са натписом: У овој кући је живео и радио наш велики књижевник МИЛОШ ЦРЊАНСКИ са дужним поштовањем његови Иланџани.

А његови Иланџани су се и ове године на достојанствен начин сетили свог великог земљака. Најпре је одржан парастос у цркви, потом је посећена породична гробница Црњанских, да би онда био одржан пригодни рецитал испред њихове, добро очуване породичне куће. То није било све. У Дому културе је наступио Црквени хор „Света Три Јерарха“, а потом и мале балерине истуреног одељења Балетске школе „Димитрије Парлаћ“ из Панчева, као и песници, чланови Клуба песника „Милош Црњански“, да би програм крунисала драмска представа „Патријарх Павле“.

Све у свему, Иланџани су се и ове године на достојан начин сетили великог Милоша Црњанског, потомка иланџанске свештеничке породице и њених пароха.

Пројекат „Алибунар данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.