Вршац

Обележен Светски дан борбе против Алцхајмерове болести

ЉУБИЧАСТА БОЈА КАО ЗНАК УПОЗОРЕЊА

Алцхајмерова болест почиње са сметњама памћења, тешкоћама налажења речи или изменама расположења а после најмање шест месеци уочавају се проблеми, за разлику од обичне заборавности која се не погоршава
• Процењује се да у Србији проблеме са Алцхајмеровом болешћу има око 100 хиљада људи

Поводом 21. септембра, Светског дана борбе против Алцхајмерове болести, синоћ је зграда Специјалне болнице за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“ у Вршцу била осветљена љубичастом бојом која представља симбол борбе против ове болести.
Светски дан Алцхајмерове болести први пут је обележен 21. септембра 1994. године, када су се удружења за борбу против ове болести и друге организације широм света ујединиле у напорима да се подигне свест о болести и њеном утицају на породице, заједнице и нације. Ова болест у свету погађа око 55 милиона људи, према подацима Међународне организације за борбу против Алцхајмерове болести , а процењује се да у нашој земљи око 100.000 особа има ову болест или неку врсту деменције, које представљају ментално пропадање у најмање две области, као што су памћење, говор и просторна оријентација.
Алцхајмерова болест је дегенеративни мождани поремећај средњег или позног животног доба који уништава неуроне и везе у можданој кори што доводи до значајног губитка мождане масе, што доводи до постепеног, неповратног губитка памћења, способности говора, свести о времену и простору и, на крају, способности за старање о себи. То се догађа зато што нервне ћелије у неким областима мозга које су виталне за менталне способности почињу да одумиру брже него што је то нормално. Ова болест такође изазива смањење нивоа хемијских трансмитера у мозгу чиме утиче на начин којим мозак обрађује сећања, доноси судове и рационализује ствари. У типичним случајевима Алцхајмерова болест почиње са сметњама памћења, тешкоћама налажења речи или изменама расположења. После најмање шест месеци уочавају се проблеми за разлику од обичне заборавности која се не погоршава.
„Имајући у виду чињеницу, да чак у 90% случајева, бригу о дементним особама у нашој земљи воде чланови породице, што за њих често представља велико оптерећење у свакодневном животу, било је неопходно да се прошири опсег услуга које се пружају оболелима. То је био један од разлога да у нашој болници пре две године отворимо најсавременији Центар за деменцију, први оваквог типа у региону.  На овај начин успели смо да, адекватно помогнемо како оболелима, тако и члановима њихових породица које је ова болест „затекла“, јер су за бригу о пацијентима оболелима од Алцхајмерове болести потребна специфична знања и вештине, а самим тим и особље које је уско специјализовано за третман оваквих пацијената“– истакла је др Јелена Ђокић, директорка СБПБ „Др Славољуб Бакаловић“ Вршац.