ОВЕ СЕ НИТИ НЕ РАЗВЕЗУЈУ... никада, а вез остаје заувек, баш као и његово значење

Ковачица

Обележен, на специфичан начин, Међународни дан матерњег језика

ЧЕТИРИ НИТИ, А ЈЕДАН ВЕЗ!

• Међународни дан матерњег језика – 2021. обележен је по 20. пут, у складу са епидемиолошком сутаацијом, али четири нити, без обзира на све, остају у једном везу, и  словачка, румунска, српска и мађарска

Већ 20. година традиционално се у Ковачици обележава Међународни дан матерњег језика уз подршку Комисије за сарадњу са Унеском, а у организацији Општине Ковачица и Галерије Бабка.

Због нестабилне епидемиолошке ситуације, ове године обележавање је реализовано путем електронских медија и друштвених мрежа, односно под медијским покровитељством Радио телевизије општине Ковачица и Радио телевизије Панчево.

Програм је отворио хор Гимназије „Михајло Пупин“, и извео песме на 4 језика – на српском, словачком, мађарском и румунском језику. За музички део програма био је задужен хармоникаш, како сам воли да каже „Словак који воли да свира српска кола“, Владимир ХалајНевена Ћирић, Сабина Киш, Емилија Свакова и Анисиа Ливиана Бабуц понеле су народне ношње и заједнички показале сву лепоту различитости, те и јединственост Европе у малом, како се Ковачица често назива.

Програм обележавања базиран је на представљању сваке националне заједнице у оквиру мултукултуралног ковачичког мозаика.

Управо, неодвојиви елемент мозаика садржаног у култури, традицији и наслеђу је матерњи језик, његово очување и неговање.

Видео поруке подршке обележавању Међународног дана матерњег језика стизале су током претходне недеље у општину Ковачица. Испред општине Ковачица истичемо велику захвалност за подршку Амбасадору Словачке Федору Росохи, Амбасадорки Румуније Силвии Давидоиу, Јону Аурелу Попу, председнику румунске Академије наука и уметности, председнику Комисије за сарадњу Србије са Унеском, Горану Милашиновићу и Оливери Балашевић, ауторки књиге Планета двориште.

Посебну захвалност иде госпођи Балашевић, која се активно укључила у реализацију пројекта обележавања Међународног дана матерњег језика у Ковачици и која је поруку овим поводом упутила пре великог губитког који је задесио њенупородицу Балашевић, смрт њеног супруга.

Планета двориште – реч је о језику хуманости

Прича о Ковачици данас можда не би била потпуна без приче о хуманости И великом срцу Ковачичанки које су помагале децу из некадашњег сиротишта. И тада, језичка баријера је нестајала у тренуцима када је требало пружити утеху, разумевање и мајчинску бригу.

Како сама ауторка књиге Планета двориште Оливера Балашевић каже да је прича о ковачичком сиротишту: прича о времену када су и моје вршњакиње биле девојчице заслужује да буде испричана… Жене које су помагале ратну сирочад говориле су мајчинским материнским језиком за које су потребне само речи срца.

Традиционално, прочитан је и део поруке од генералне директорке Унеска Одри Азуле, у којој се, између осталог каже:

„Сваког 21. фебруара Међународни дан матерњег језика слави језичку различитост и вишејезичност, ово непроцењиво наслеђе човечанства.

Ове године прославља се у време када свет пролази кроз кризу.

Тема Дана ове године  је чување вишејезичности ради инклузије у образовању и друштву.

Ова тема нас охрабрује да подржимо вишејезичност и коришћење матерњег језика, како у школи тако и у свакодневном животу.

Посебна пажња је посвећена вишејезичности у образовању од раног детињства како би за децу њихов матерњи језик увек био предност.

У образовању, као и у свим деловима нашег друштва, вишејезичност је фактор једнакости и УНЕСКО је посвећен да то промовише свуда.

Деценијски, овај Дан пред нас ставља изазов, а то је да је потребно осигурати да вишејезичност сачувамо као заједничку баштину“.

Од данас, сви посетиоци Ковачице и грађани Ковачице, моћи ће да погледају и две отворене изложбе. Једна је отворена у Галерији наивне уметности, а друга у Галерија наивне у Галерији „Бабка“ такође у Ковачици.