8. АПРИЛ... Градска кућа у Вршцу

Вршац

Обележен 8. април, Светски дан Рома

РОМСКА ЗАСТАВА НА ГРАДСКОЈ КУЋИ

• Светски дан Рома свим припадницима ромске заједнице честитала је Алиса Шајн, координаторка за ромска питања у Градској управи

У складу са препоруком Покрајинске владе, на Светски дан Рома, 8. април, на зградама свих локалних самоуправа тог дана вијорила се ромска застава.

Тако је било и у Вршцу, где је после постављања заставе на балкону Градске куће, Алиса Шајн, координаторка за Ромска питања Града Вршца, свим припадницима ромске националне заједнице честитала празник, са жељом да овај дан проведу у миру и слављу, са надом да ће Роми и Ромкиње и што скорије време исзказати све своје потенцијале и постати равноправни чланови друштвене заједнице у свим њеним сегментима.

Град Вршац последњих година интензивно ради на афирмацији ромског националног идентитета и социјалној инклузији и једина је локална самоуправа у јужном Банату која има и службу која се бави тим активностима, а на чијем је челу Алиса Шајн.

Иначе, Светски дан Рома званично је проглашен 1990. у Сероцку, у Пољкој, где је одржан Светски ромски конгрес Међународне ромске уније, а у спомен на први организовани сусрет ромских представника у Чесфилду од 7. до 12. априла 1971. године. На том конгресу донета је одлука о ромској химни, за коју је изабрана песма Ђелем, ђелем (Ишао сам ишао) и одлука о плаво-зеленој застави са црвеном тачком у средини.