ПОНОСАН, С РАЗЛОГОМ... др Слободан Овука

Разговор с поводом

Др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево

НАШЛИ СМО  ОДГОВОРЕ НА СВЕ ИЗАЗОВЕ, ПА И ОНЕ НАЈТЕЖЕ

• Панчевачка Општа болница се успешно изборила са сложеним задатком организације лечења оболелих од корона вируса
• Кроз ову установу је током два месеца прошло око 400 оболелих из свих крајева Србије
• За успешно лечење оболелих стижу похвале и захвалност многих, па чак и од самог државног врха

Општа болница Панчево званично, од 1. јуна, престаје да буде ковид болница и ових дана се полако враћа у уобичајен режим рада. А каква су била ова два месеца борбе против корона вируса и лечења оболелих у овој установи, разговарали смо са др Слободаном Овуком, директором Опште болнице Панчево.

  • Током претходна два месеца и пандемије корона вируса, пред нашу установу је од Министарства здравља постављен сложен задатак да постанемо ковид болница, једна од установа која ће збрињавати оболеле од ове болести. Тај задатак је од нас захтевао брзе и квалитетне промене у организацији рада, а између осталог и реорганизацију наше службе хемодијализе која се налази у оквиру Интернистичког блока, који је постао “црвена зона” па су, због ризика од заражавања, наши пацијенати упућивани у болнице у Зрењанину и Смедереву. У року од неколико дана смо се прегруписали тако што смо сва одељења која се налазе у Интернистичком блоку преместили у хируршку вертикалу, чиме смо цео тај простор ослободили за пацијенте оболеле од Ковида 19 – објашњава др Овука како се установа на чијем се челу  налази припремила за лечење пацијената оболелих од новог корона вируса. Он напомиње да је панчевачка болница добила задатак лечења ових пацијената управо зато што реконструисани Интернистички блок омогућава веома добре услове за један такав сложен задатак. А ту др Овука мисли на и могућност коришћења око 200 респиратора у реконструисаном Интернистичком блоку и подсећа на почетак епидемије вируса када се није знало како се ситуација може развијати, ни код нас а ни у целом свету, истичући да је панчевачка болница била спремна да на најквалитетнији начин одговори и на најгоре могуће сценарије, попут онога што се на почетку пандемије дешавало у Италији и Шпанији.

  • На срећу, нисмо имали потребе за толиким бројем респиратора али, с обзиром на услове, добро је да смо поред Инфективног одељења, које је павиљонског типа, на располагању имали и Интернистички блок, пошто смо у неким тренуцима током последњих недеља ове епидемије у нашој болници лечили и преко 200 пацијената оболелих од Ковида 19. Током ових два месеца, имали смо пацијената из целе Србије, а у једном тренутку смо имали и пацијенте за хемодијализу из других здравствених центара,  који су били заражени новим вирусом – каже наш саговорник и напомиње да се ових дана панчевачка болница полако враћа у нормалан режим рада. Како он каже, током овог периода, из сопствених редова издвојени су кадрови из “зелене зоне” који су радили са пацијентима оболелим од инфекције изазване новим вирусом. Сада се и они полако враћају на своја радна места, наравно после два негативна тестирања на корона вирус.

  • Током епидемије смо имали и један број тежих пацијената који су били на респираторима на интензивној нези. На крају, лечили смо и отпустили око 400 пацијената, а у неким тренуцима смо имали више оболелих од овог вируса од КЦ Војводине и КЦ Крагујевца. Успешно смо се изборили са постављеним задацима и тај добар рад Опште болнице Панчево је препознат и од надлежног министарства и од државног врха, па чак и од председника Републике Србије. У једном таквом тешком тренутку, као установа смо успели да се позиционирамо на медицинској карти Србије као једна од најбољих установа, сасвим равноправна са другим медицинским центрима широм Србије. Добили смо речи похвале и захвалности од пацијената широм Србије и ја сам заиста поносан што сам на челу овог тима којем је сваки члан, од чистачице и медицинског техничара до лекара и специјалиста, дао свој допринос и својим радом у несвакидашњим условима показали да је панчевачка болница спремна за све изазове.

Као знак признања уследио је и позив председника Александра Вучића који је похвалио наш рад и пружио нам подршку – напомиње др Овука и даље каже да је резултат те подршке то да је панчевачка болница добила седам респиратора и један покретни рендген апарат, опрему чија набавка би у нормалним условима потрајала далеко дуже. Та опрема ће олакшати рад панчевачке болнице, каже др Овука и наводи да се током епидемија грипа последњих година, ограничен број респиратора показао као значајан  проблем и да се од сада, са већим бројем слободних респиратора, неће дешавати да неко изгуби битку за живот само зато што нема расположивих респиратора.

ИЗУЗЕТНО ПРИЗНАЊЕ… и то од председника Александра Вучића, лично!
  • Ковид инфекција је иза нас, ови случајеви што се појединачно јављају биће дијагностификовани на Инфективном одељењу и, по потреби, послати у неку од београдских установа. С обзиром да већ неколико дана немамо ниједног новозараженог, уверен сам да ћемо до краја јуна завршити са епидемијом Ковида 19 – оптимистичан је директор панчевачке Опште болнице. Када је реч о раду болнице, он додаје да се ових дана ради на враћању у уобичајен режим рада: од 25. маја хемодијализа ради у својим просторијама, а Грудно одељење и неурологија су се такође вратиле у своје просторије. План је да се отвори и физикална медицина, као и пријемно одељење у приземљу зграде Интернистичкох блока. До краја ове недеље ће се нормализовати рад ове здравствене установе, наводи наш саговорник и напомиње да је то потврђено на недавно одржаном састанку министра здравља Златибора Лончара и директора свих ковид болница. Од 1. јуна креће са радом уобичајен систем заказивања прегледа, а кренуће и прве операције.
НА ВРХУНСКОМ НИВОУ… и стручњаци и опрема
  • Ми смо једина ковид болница која је имала и своју “зелену зону” где смо обављали све оно што је било хитно, попут хируршких интервенција, инфаркта срца и мозга, порођаја. Сада све враћамо у нормалне токове. Скенер, који је био резервисан за пацијенте са корона вирусом, као и сва друга медицинска апаратура је дезинфикована, сервисирана и креће са нормалним радом. Покрећемо и хладни програм, односно, крећемо са свим оним операцијама које смо одложили, а где ће онколошки пацијенти имати предност – најављује др Овука. Он сматра да је ова ситуација и пандемија новог корона вируса најбоље показала каква је установа панчевачка Општа болница:

  • Након оваквог богатог искуства у борби са вирусом током пандемије, грађанима јужног Баната поручујем да могу да имају пуно поверење у панчевачку Болницу, али морам поновити и оно у чему се слаже цео свет, да превентивним мерама, од редовног прања руку до држања социјалне дистанце и коришћења заштитних средстава, рукавица и заштитних маски, смањујемо могућност оболевања од корона вируса, који ће још неко време кружити кроз популацију, а тиме утичемо и на то да оболели имају блажу клиничку слику која се јавља последњих 15-ак дана, за разлику од тешких случајева на врхунцу пандемије – напомиње др Слободан Овука.

И. Владан

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево