НУЖДА ЗАКОН... ове године од 28. до 30 августа (Фото: ТО БЦ)

Бела Црква

Обавештење Карневалског одбора „Белоцркванског карневала“

ВИДИМО СЕ ПОСЛЕДЊЕГ ВИКЕНДА АВГУСТА

• Због познате ситуације, али и због усклађивања са терминима карневала осталих чланица ФЕКГ, ове године „Белоцрквански карневал ће се одржати од 28. до 30 августа

„Белоцрквански карневал“ је најзначајнија манифестација у општини Бела Црква, уједно је и најстарији карневал у Србији, чија традиција сеже до 1828. године, а издваја се и по томе што једини баштини традицију израде алегоријских кола, односно експоната. Традиционално, он је отварао летњу туристичку сезону последњих деценија. Ове године, због познатих ванредних околности које су за нама, а због немогућности да се Белоцрквански карневал припреми у кратом року, као и због одређених ограничења која су и даље на снази, Карневалски одбор је одлучио да се ове године карневал одложи, односно, да се неће одржати како је било планирано од 24. до 30 јуна.

Како је Бела Црква, односно Карневал, члан Федерације европских карневалских градова, било је потребно усагласити термине и са осталим организаторима карневала, као и водити рачуна да карневалске групе из региона, које традиционално обогаћују нашу карневалску поворку, буду у прилици да у своје календаре уврсте и Белу Цркву. Такође, велико интересовање влада за смештајем у Белој Цркви током јула и августа, те су и капацитети у великој мери већ попуњени.

С тим у вези, Карневалски одбор је одлучио да се ове године Белоцрквански карневал одржи од 28. до 30. августа 2020. године. Карневал ће бити модификован у односу на раније године, али ће се настојати да задржи све битне карактеристике и програмске појединости. Задржаће се дечији дан (петак, 28. август), забава за малишане и њихове родитеље, а субота  (29. август) је резервисана за главну интернационалну карневалску поворку, концерт на главној бини и карневалски ватромет. У све дане карневала биће и пратећег садржаја на различитим локацијама.

Надамо се да ће карневал ове године бити једна лепа и весела завршница летње туристичке сезоне у Белој Цркви, каже се у саопштењу Карневалског одбора.