УВЕК И НЕШТО НОВО... Новица Јовановић

Једно питање – један одговор

Новица Јовановић, в. д. директора Туристичке организације општине Бела Црква

ТРЕБА ДОЋИ, ВИДЕТИ И  – УЖИВАТИ

• И овог лета Белоцркване и њихове све бројније госте очекују бројни и разноврсни садржаји, културног, едукативног и забавног карактера, за све узрасте, а уз све то и…

 

За Новицу Јовановића, в. д.  директора Туристичке организације општине Бела Црква имали смо само једно питање: Шта је то што Белоцрквани и њихови гости могу  очекивати од туристичке сезоне лета 2019. године?

Туристичку сезону у Белој Цркви отвара најстарија и најзначајнија манифестација „Белоцрквански карневал“. Од 1828. године карневал се развијао, мењао, прелазио из зимског у летњи период, али оно што је специфичност нашег карневала јесу алегоријска кола – експонати. Тако је било и на управо завршеном Белоцркванском карневалу 2019, који је трајао од 24. до 30. јуна, нарочито током Дечијег карневала и Интернационалне карневалске поворке, када су учесници били представници свих карневалских градова Србије, али и региона (Хрватска, Македонија…), као и учесници из Италије са карактеристичним венецијанским маскама. Тако да, са сигурношћу можемо рећи да је Карневалски одбор успешно реализовао и овај карневал.

Оно што следи и надовезује се на карневал, јесте манифеставција „Лето у парку“, која се одржава четврту годину заредом, и која је одлично примљена како код Белоцрквана, тако и код гостију који бораве у Белој Цркви. Одржава се у Градском парку, од четвртка до недеље, током јула и августа месеца. Очекује се богат програм, како музички и забавни, тако и разне креативне радионице, аниматори, представе, а све то прилагођено је и различитим узрастима, како деци тако и старијој популацији.

Синоним за Белу Цркву јесу Белоцркванска језера, посебно популарна током летње сезоне. Све посетиоце очекују уређене плаже на Градском и Врачевгајском језеру, са свим садржајима везаним за рекреацију на води, угоститељским објектима, као и забавним садржајима у вечерњим терминима. У понуди је и смештај у вилама и апартманима на самом језеру, као и у домаћој радиности. Наши гости су, како из региона (Београд, Зрењанин, Нови Сад), тако и држављани суседне Румуније, који су радо виђени гости, којих има у све већем броју.   Поред купања на језерима и забаве, међу њима је врло интензиван и гастрономски туризам, те су врло посећени етно ресторани на граничном прелазу Калуђерово, а нарочито наши познати рибљи ресторани на Дунаву, у Старој Паланци.

У Старој Паланци постоји и редован скелски путничко-теретни транспорт на Дунаву, те је ово место врло значајно за нашу општину. Сви они који бораве у Старој Палаци, могу прећи скелом у суседни Рам и обићи реконструисану Рамску тврђаву. Локални водичи организују групне туре како на интересантним локацијама наше општине, као што су резерват „Лабудово окно“, Делиблатска пешчара, живописни предео Загајичких брда, реке Нере и Караша, са атрактивним и занимљивим плажама, а организују се посете и оближњим националним парковима у суседној Румунији, као додатни садржај за све госте Беле Цркве који желе активан одмор.

Од осталих манифестација у наредном периоду издвајамо Фестивал „Лепота различитости“ (12-14. јул) који се одржава у Белој Цркви и Крушчици, у организацији Чешке беседе, где наступају, вокалне групе, као и културно-уметничка друштва из Србије, Чешке и Румуније. Ту су, затим „Белоцркванске игре на води“, „Keel cup“ у ватерполу, па „Паприкашијада“ и, по први пут, рок фестивал „Српски Банат“ у Чешком Селу, у другој половини августа.

Све и свему, Белоцркване и њихове госте и овог лета очекују разноврсни и занимљиви садржаји, од оних културно-забавних,  па до оних за уживање у, и на води, као и у бројним живописним пределима овога краја.  А ту је и неизбежни гастрономски туризам, па…

Уосталом, дођите и уверите се.

Пројекат „Општина Бела Црква – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Бела Црква.