Економија

НИС остаје посвећен очувању континуитета стабилног пословања

ОЧУВАЊЕ СОЦИЈАЛНЕ СИГУРНОСТИ СВАКОГ ЗАПОСЛЕНОГ

• У првом тромесечју 2020. године, НИС је остварио добре оперативне показатеље и реализовао обиман инвестициони циклус, али се криза одразила на финансијске резултате компаније

Упркос неповољним макроекономским околностима у којима послује глобална нафтна индустрија у 2020. години, НИС наставља рад на кључним инвестиционим пројектима који гарантују даљи развој и стабилну будућност, наводи се на сајту НИС-а.

Негативни трендови са светског тржишта, пре свега пад цена нафте и драстично смањење потражње за нафтним дериватима узроковано рестриктивним мерама за спречавање ширења COVID-19, очекивано су се одразили на рад НИС-а. У складу са трендовима, у компанији је израђено неколико кризних сценарија, као и краткорочни и дугорочни планови, са циљем да компанија буде агилна и спремна да се свакодневно прилагођава околностима у којима послује.

“НИС је спровео одлучне оперативне и финансијске мере како би се суочио са изазовима које намећу новонастале околности. Великим напорима свих запослених очуване су стабилна производња, прерада и дистрибуција нафтних деривата. Сада идемо даље и настављамо рад на кључним инвестиционим пројектима који гарантују даљи развој и стабилну будућност наше компаније”, рекао је Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.

У фокусу компаније остају безбедно пословање, здравље запослених и потрошача, као и очување стабилног снабдевања тржишта, поручују из НИС-а. Приоритети НИС-а, као једног од кључних гараната енергетске стабилности Србије, биће одржање ликвидности компаније, као и наставак улагања и рада на пројектима који ће донети највише бенефита у наредном периоду. У НИС-у истичу да од посебног значаја за компанију остаје очување социјалне сигурности запослених, односно редовна исплата зарада у пуном износу, као и очување адекватне дивидендне политике.

Иначе, у првом тромесечју 2020. године, НИС је остварио добре оперативне показатеље и реализовао обиман инвестициони циклус, али се криза одразила на финансијске резултате компаније. Тако је НИС у прва три месеца текуће године инвестирао чак 7,7 милијарди динара, највише у област истраживања нафте и гаса и модернизацију Рафинерије у Панчеву. На нафтним пољима НИС-а произведено је 319 хиљада условних тона нафте и гаса. У Рафинерији нафте у Панчеву прерађено је 860 хиљада тона нафте и полупроизвода, што је 44 одсто више него прошле године. Укупан обим промета нафтних деривата износио је 778 хиљада тона, што је 7 одсто више у односу на прво тромесечје прошле године. Забележен је и раст извоза од 63 одсто. Такође је сачувана позитивна EBITDA на нивоу од 5,2 милијарде динара. Међутим, негативни трендови утицали су на нето добит НИС групе која је овај период завршила са губитком од око 1,1 милијарде динара. У истом периоду, обавезе НИС групе по основу пореза и других јавних прихода износе 39,9 милијарди динара.